Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.06.30. 06:17 emmausz

Karfa és farka

L. unoka és D. nálunk töltik a matinét. Áthozzuk őket autóval. L. éles eszű kisgyerek, mindent megfigyel, mindent kommentál. Pl. azt, hogy D.-nak karfás székmagasítója van. Ő is karfát szeretne maga körül. OK. De hát nincs. Ma még azt is észrevételezte, hogy jelmeze hiányos. Majomnak akart öltözni, de otthon maradt a farka.
Némi mosolygás után T. csinált neki egy gumiövet, hátul lelógó farokkal. Meg volt vele elégedve. Haza is vitte.
Jövet-menet rengeteg kanyart tesz meg autónk. Számolom: kilenc kanyar esik az angolparkszerűen kanyargatott ltp-en.  Kis(jobb)kanyarok és nagy(bal)kanyarok. Ahányszor belehúzok a kanyarokba, annyiszor visítanak fel boldogan. Nagyon észnél kell lennem, és a KRESZ-re figyelnem, mert a biztonság ugye... noha ... bevallom: a cukorszintem nekem is emelkedik az újabb hangicsálás okán. A külső szemlélő (hallgató) nem tudom, mire véli a kocsiból áradó hangzavart.
Mindenesetre lehet tudni, hogy merre járunk.
(Van, aki azt is tudja, hogy a lakásban merre járunk. Időnként szól, mert lehallatszik.)
***
Gyakran el-elgondolkozom rajta, hogy Isten léte vagy akár a túlvilág nem attól függ, hogy mit gondolunk róla, hanem vagy van, vagy nincs. Ha attól függene, annak, aki hisz benne, annak van Isten van túlvilág, aki nem hisz benne, annak nincs. Csakhogy ez nem így működik. A görbült tér se csak annak van, aki hisz benne.
Pál megírja, hogy mit ér, ha hitünk üres. Idézem: „Ha nincs feltámadás, akkor Krisztus sem támadt fel. Ha pedig Krisztus nem támadt fel, nincs értelme a mi tanításunknak, s nincs értelme a ti hiteteknek sem... Ha Krisztus nem támadt fel, semmit sem ér a hitetek, ... azok is elvesztek, akik Krisztusban haltak meg. Ha csak ebben az életben reménykedünk Krisztusban, minden embernél szánalomra méltóbbak vagyunk.” (1Kor 15,13sk)
Ellenkező esetben pedig mindazok tévednek, akik kétségbe vonják Isten és a túlvilág létét.
Tehát nem létezik, hogy kicsit van, kicsit nincs. Vagy van, vagy nincs. Tertium non datur! – mondanák a latinisták. Az elfogadóknak és tagadóknak egyaránt óriási táboruk van.
Ízelítő a Róm 11. f.-ből:
Isten tervének végső kibontakozása

...én is Izrael Benjamin törzséből való vagyok ... egykor Illésnek az isteni szózat: „Meghagytam magamnak hétezer férfiút, aki nem hajtott térdet Baál előtt.”  akad valamennyi a kegyelmi kiválasztás alapján... nem tettek fejében ...  egyesek azonban megátalkodtak ... Vétkükből inkább üdvösség fakadt a pogányoknak, hogy vetélkedésre sarkallja őket... Nektek, pogányoknak mondom: ...Ha szent a búza zsengéje, szent lesz a kenyér is, s ha szent a gyökér, szentek az ágak is... ne kérkedj: nem te hordozod a gyökeret, hanem a gyökér téged... a hit által állsz. Ne légy hát fennhéjázó, értsd meg Isten... szigorát a vétkesekkel szemben, irántad meg Isten jóságát, feltéve, hogy megmaradsz a jóban... A megátalkodottság csak részben érte Izraelt, amíg a pogányok teljes számban meg nem térnek, akkor majd egész Izrael elnyeri az üdvösséget az Írás szerint: Sionból jön a szabadító és eltörli Jákob gonoszságát... Ők az evangéliumot tekintve ellenségek, a ti javatokra, de a kiválasztás szerint kedvesek, az ősökért. Isten ugyanis nem bánja meg kegyelmi adományát és meghívását.Amint ti irgalomra találtatok, úgy ők is majd irgalomra találnak. Isten minden embert az engedetlenségben fogott össze, hogy mindenkin könyörüljön.
Mekkora a mélysége az Isten gazdagságának, bölcsességének és tudásának! Mily kifürkészhetetlenek szándékai, mily megfoghatatlanok útjai! Vajon ki látta az Úr gondolatait, s tanácsot ki adott neki? Ki kölcsönzött neki, hogy visszakövetelhetné tőle? Minden belőle, általa és érte van. Dicsőség neki mindörökké! Ámen. Közöm: Jó hír mindenkinek: Az ősvétek miatt bezárult a menny, de Jézus megváltása mindenkinek szól, aki hisz benne. Isten szereti a választott népet, és szeret minden pogányt is, mert üdvözíteni akar mindenkit. Szeretném hitelesen a világba kiáltani: MINDENKIT. 

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2612630355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása