Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.12.30. 10:49 emmausz

Karácsonyi ajándék. Igen és mégse

Mielőtt bárki bármit szólna a karácsony eredetéről és mibenlétéről, leszögezem, hogy nekem/nekünk a karácsony a megtestesült Fiú, Jézus születésnapja. Az évszázadok óta elterjedt ajándékozási szokást megpróbáljuk évről évre lejjebb szorítani. Évente meghirdetjük az egymás meg nem ajándékozását, és csodák csodája, mindig előkerül valami mindenkinek.
Idén kompromisszumos megoldást találtam. Kellett is, mert nálunk vannak unokáink közül a hozzánk közel lakók. Nem azért jönnek át, hogy ajándék nélkül távozzanak. Rendben is van ez így. Amire törekszünk, kapnak nálunk is, de jól tudjuk, hogy kapnak másutt is. Így hát ehhez mérjük az ajándékokat, arra is figyelve, hogy lehetőség szerint ne legyenek térben nagyok, mert hamar megtelik velük a lakás. A kérdés csupán az, hogy mi, felnőttek hogyan tartsuk meg az ajándékozás látszatát úgy, hogy mégse kapjunk ajándékot, merthogy feltűnne a gyerekeknek, hogy mi semmit se kapunk, biztos rosszak voltunk, stb, stb. 
A megoldás elég kézenfekvő.
Szépen becsomagolva kaptam három pár zoknit, mert elég gyorsan amortizálom őket. Kaptam könyvet is, mert szeretek olvasni, és ha nincs karácsony, akkor is gondoskodom olvasnivalóról. A feleség pedig kapott öt doboz instant Cappuccinót, mert reggelenként azt készít magának. Azt is dísz-zacskóban álcáztuk ajándéknak.

Így a látszat megvolt, kaptunk is meg nem is ajándékot.
A fiataloktól egy jövő évi falinaptárt kaptunk. Egy naptárt mindig szoktunk használni. Annyiban ajándék mégis, hogy az unokák mosolyognak ránk a lapokról tizenkétszer. Az pedig jól jön, kivált olyankor, amely napokon nem látjuk őket.        
***
Azt hittem, hogy kitaláltam egy játékot a szavakkal. De annyira sok megoldása létezik, hogy felhagytam azzal a szándékommal, hogy ide citáljam a létező változatokat.  Történt pedig, hogy kimentem a konyhába, ahol T. éppen a húsokat dobálta a készülő savanyú káposztához. Mondom neki: ezek itt mind cubák. Minden húsdarab egy-egy cuba. De hát tele van a nyelv ilyesféle játékos lehetőséggel. Csak néhányat sorolok:
Tubák egyes számban tuba.
Per analogiam:

pirók – piró
svihák – sviha    
diák – dia
melák – mela
cselák – csela
mák – ma
rozsomák – rozsoma
fonák – fona
paszternák – paszterna
tirpák – tirpa   ... et cetera...etc.

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4313534031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása