Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2018.02.25. 11:31 emmausz

Projekt, tabló és társaik

Tegnap egy anyanyelvi műsorban hangzott el, hogy túlságosan is kultiváljuk (előszeretettel alkalmazzuk) az idegen szavakat, és akkor is használjuk, ha volnának helyettük megfelelő magyar szavak. Így fájó, hogy szempont helyett aspektust, az újítás helyett az innovációt mondunk.  Kár, hogy a file szóra sem találtunk ki magyar megfelelőt, és fájlnak írva próbáljuk elsütni az idegenül hangzó angol szószörnyet. A projekt kivétel. Együtt jelent tervet és beruházást. Valójában olyan összetett folyamat, amely a magyarban egy szóval nem leírható. Legalábbis eddig nem sikerült egyetlen erre irányuló kísérlet sem. (Feladat!!!)
Kezembe került a gimnazista tabló (falikép), tableau - ugyi.
Rajta 13 tanárunk fotója (mind elhunyt már. RIP) és harminchárom tanuló. Nincs itt Balsai István, aki miniszter lett utóbb, se Bakonyi Jóska, aki pap lett utóbb. Nincs itt a Sík Jóska(?), Borsi Jóska, sem Pokorny Emmánuel, nem tudjuk, hová lettek. De nincs itt Varga Miklós se, aki másutt végzett és neves ötvösművész lett belőle. Itt van viszont MM, aki sose jött közénk találkozóra. Itt van padtársam, aki kijelentette, hogy nem kíváncsi volt nebulótársaira, és többé nem láttuk gimi után. Valahol állatorvos.
Az osztály létszám egyebekben leépülőben van. Elsőnek Schvayer hunyt el, majd Kobza, Zádor, Szekendy, Hamza, Knoll és legutóbb Pálos követték. Hiányzik tehát hét fő, akik valamiképpen mind tragikus körülmények között távoztak e világból. A dolog különössége, hogy egy kivétellel mind a szomszédos padsorban ültek.
Akik már nincsenek közöttünk, találkozhattak odaát egymással és az összes tanárunkkal, s talán azt is megbeszélhették, hogy miért keletkezett közöttük adott esetben feszültség, meg nem értés, mi okozott, ha okozott, közöttük távolságtartást.
Requiescant in pace, mondanám, mert mi latint tanultunk, de hogy az idegen szavakat kerüljem, az olyan esetekben, amikor vannak magyar megfelelők:
Nyugodjanak békében!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr10013696892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása