Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2018.03.04. 09:20 emmausz

„A nemzetközi helyzet fokozódik...”

 Azoknak az álláspontját osztom, akik úgy gondolják: Az a vita jó, amit el se kezdtek. De ha már... Akkor várható a viták konfliktusoldása, vagy legalább a benne való előbbre jutás, ha a szemben álló feleknek sikerül valamiféle platformban megegyezniük. Eme szerény bevezetés után néhány felvetés.
- Mit tegyünk, ha baloldali a barátnőnk? – olvasom egy cikk címében.

- Engedjük át őt a jobb oldalunkra – válaszoltam azonnal a feldobott magas labdát lecsapva (már csak az etikett is így kívánja). 
Megjegyzem, a politikai hatalomért folyó csatározásból annyira elegem van, hogy legjobban azt szeretném, ha ebben a pillanatban menne választani a polgárság, hogy befejeződjön már ez a cirkuszos állapot.
Vajon ki a megmondhatója, hogy mikor fordul visszájára egy pártnál alkalmazott propaganda? Hol van az a képzeletbeli inflexiós pont, ahol átbillen a várt hatás az ellenkezőjére?
Hogyan és főleg mitől fordul meg a tömegek szavazási kedve a várakozáshoz képest. Csak két példát említek: a brexitet és az USA elnökválasztását. Mindkét esetben más lett az eredmény, mint amire számítottak a közvéleménykutatók. Senki nem gondolta, nem várta, hogy a britek kiválnak az EU-ból, Amerikában a demokraták pedig azon dühöngtek, hogy a republikánusok jelöltje kigolyózta az ő jelöltjüket.

Jó volna már másról is tudni, mint a választásokról. Jó lenne, ha mindenki már ma felelősen voksolna, aztán annyi.
Ma az olaszokra várnak az urnák. A számítások szerint 46 milliós tömeg keresi fel őket.     
***
Ha azt mondom, hogy olajozott istennyila, közismert kategóriának ismerheti, aki elolvassa. Afféle népi-képi lelemény. Nem közismert azonban egy másik népi-képi lelemény, a nap értelmű kifejezés: tarhonyaszárító csillag. Tömörkénynél többedszer beleakadtam, ami nekem azt súgja, hogy szélesebb körben használt kifejezés lehetett azon a környéken, a múlt század elején.  
A népi-urbánus ellentétre is vissza-visszatér kedvenc íróm. Tegnap is olvastam egy ilyet. Ezt írja: A számadó úgy olvassa a jószágot, hogy megszámolja a lábakat, és elosztja néggyel. Ez azonban mind csak olyan városi úrfélék gúnyolódása, ezek az értetlenek szeretnek mindent kifigurázni, ami nem az ő eszükhöz való.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9313713474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása