Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2018.04.26. 12:03 emmausz

Tömörkényről utoljára

Tömörkény nehéz olvasnivaló. No nem az esetleges régies megfogalmazások miatt. Hanem ez a kötet  90 dkg. Éppen elég kitartóan kézben tartani. De most vége. Kiírtam belőle, ami átlagon felül megtetszett. Még röviden kommentálom is ezeket a sorokat. Hosszú lesz, de ma a végére akarok járni. Így hát holnaptól kezdve nincs több Tömörkény. Ez jó hír lehet azoknak, akik elunták olvasását.  
- A verekedőket eltávolítja a pusztakapitány, és ló előtt kell menniük, ha maguktól el nem hagyják idejekorán a helyet. A szégyen miatt ezek a legények el is mennek. Voltaképpen a kapitánynak nincsen hozzá jussa, hogy valakit eltávolítson, mielőtt tett volna valamit, de hát ez is olyan dolog, amiben meg kell kerülni a törvényt. Ma sincs másképp. Csak ha vér folyik, avatkozhat be a közeg.
- Már régen megmondta Vecsernyés Gombkötő Illés, hogy nem mind okos embör, aki tükörbül fésülködik. Löhet vödörbül is… Hogyne, hogyne, sőt okostelefonban és ablaküvegben is.
- Egy ember Martonosról Szegedre igyekszik. Megkérdi a parton a bárkagazdát, mennyiért viszi be?
Hát – mondja a gazda –, ha bent ül kend a hajóban, akkor négy hatos. De ha segít kend a parton húzni, akkor csak két hatos. Hát akkor persze hogy az olcsóbbat választom – mondta az utas, s lefizetvén a két hatost, húzta a parton Szegedig a hajót. (Az anekdotát senki nem hitte el, de azért mindenki nevetett rajta.)
Újabb változatában Arisztid letolja barátját, aki pénzt spórol, mert lekéste a buszt, s futott utána. Ha taxi után fut, többet spórolhatott volna Tasziló.

- Az ágyaspálinka ágyának a főszereplője leginkább a sárgacukor, narancshaj, mazsolaszőlő, szegfűszeg, cimet [fahéj] szokott lenni, olykor a gyömbér, meggy, dió, barackmag, mi egyéb. Miket tud meg az ember? Ma bármely gyümölcsöt a palackba gyömöszölve látok, az mind ágyaspálinka.
- A pörkölt szalonnát pörkölik, a pörkölt kávét is pörkölik, de a pörkölt szalonnát sohasem hívták szalonnapörköltnek, sem a pörkölt kávét kávépörköltnek. A szentelt sonka sem sonkaszentelt, s a tormás kolbász sem kolbásztormás, de még a sülthal sem halsült. A halpaprikás szó éppúgy germanizmus, mint a malacpörkölt vagy a marhagulyás. Utóbbi neve gulyáshús volt a nép körében. No cimment.

- A levire lepörkölt birkahúst csak juhászos ember bírja megcsinálni. Ő csak egyes jelesebb faggyakat hagy rajta a húson, a többit nem ereszti a bográcsba. Jó lenne valamit már bográcsba ereszteni.
- A piaci holmi eredete nagyon kétséges manap, amikor már a jobbfajta hamisítók is védelmet sürgetnek a galádabb fajta hamisítók ellen. Ma más volna a helyzet? Aligha.
- A tejárus kifakad: Úgy mögijedtem, hogy azúta csupa idéglenös vagyok. Ma csupa ideg volna.
- Se pénz, se posztó, mondja a színlaposztó – játszik a szavakkal Tömörkény.
- A betegség nem jó, de annyiban hasznos, hogy akkor ráér olvasni az ember. Nemcsak azt, amit muszáj, az új dolgokat, hanem visszatérhet régiekre is, és elandaloghat az elmúltakon… Tapasztalom.
- …tapasztaltam, hogy a disputálás nem sok hasznot jelent, ellenben miután mindenki csak egyszer él, mindenkinek jussa van ezt az egy életet olyan észjárással élni le, amilyen neki a legjobban tetszik. Nincsen ezen mit feleselni, s az úgynevezett meditálásba könnyen belebolondulhat az ember. Szívemből beszél ez az ember. Közel áll hozzám a mondás. Az a jó vita, amit el se kezdtek.
- Szép stílusban írt mondat: A szokások olyan könnyen terjednek, lassan haladván, mint a ködpára szokott legelni a réten.
- A karácsonyfaállítás nem ősinek tetszhető szokás, s elterjedése csak József nádor budavári lakozásával kapcsolatos. Kb. 200 éves tehát.

- Fiatalság, bolondság: Egy időben azt hittük, hogy sohasem halunk meg, igaz ugyan, hogy abban az időben még nem is próbáltuk. Alighanem azonban még majd ezt is meg kell szokni. Igaz.
- Egy slusszpoén a sok közül: Vass Antal szárnyai alá veszi a felnőtt fiakat. Igen rendes család az övé.
„Kevés azonban az ilyen ember nagyon. Talán éppen az öreg Vassal együtt van egy…”
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3013871560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása