Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2018.09.11. 11:24 emmausz

A mai nap hordaléka (Dérytől vettem át)

Ha az ember fotótémát keres, lemegy a Duna-partra: akad ott bőven. De hova megy, ha íráshoz keres témát? Felkeresse egykori magyartanárát, igyon egy fantáziabővítő sört, menjen le alfába, vagy keressen interjúalanyt? Magam meg szoktam nézni a FB-ot, hátha valami katalizátorként hat rám. Ma kétségtelenül ilyen téma a Sargentini-jelentés EP-i tárgyalása. Mondhatnám: mit szemtelenkednek folyton ezzel a ki országgal, de nem mondom. A sok-sok kritikus és még több OV-t támogató bejegyzésekre én is írtam. Korábban azt, hogy itt nem emberi segítségre van szükség. Sose fogjuk tudni bebizonyítani, hogy az ország vezetése tökéletes, de ha bizonyítanánk, az is kevés lenne (vö. Lupus et agnus). Azt jegyeztem meg, amit Petőfi írt: azért a víz az úr. A hírek szerint a Néppárt üzent OV-nak, hogy legyen kompromisszumra kész. Ez megütött. Úgy hívják, hogy szalámitaktika. Még az jut eszembe, hogy ha az EP megszavazza, hogy kétszer kettő az hetvenhét, akkor mit lehet tenni?
Abba is hagyom, ha másért nem, mert ennek a várható döntésnek semmi jelentősége nincs, akár így, akár úgy.         
***
Tegnap vettem egy Fülest, hogy vele múlassam az időt. Tele van skandi-rejtvényekkel. Nem sok örömet ad a fejtésük. Talán húsz év múlva aggastyánként igen. A lapban közölt poénok közül idemásolok kettőt. Közepesek.
1. Mondja, drága Jucika, van-e szebb két szó annál, hogy szeretem magát?
Igen, van. Az, hogy „feleségül veszem”.
2. Hirdetés egy skót lapban: Elvált úr keres olyan hölgyet, aki be tud fejezni egy megkezdett sálat.
***
A könyvmegállóból elhoztam két kötetet. Csehszlovákia útikalauz. Szlovák részekkel kezdi, és meglepően sok magyar helységnevet sorol. Nem véletlenül. Szép vidékek váltakoznak a fotókon.
A másik kötetet Baktay Ervin jegyzi: Indiai éveim. Benne egy szó: szurrogátum. Ugyancsak régi fogalom. Maga a kötet érdekes. A látott fotókon a mutatott nagyvárosok forgalma Delhi, Kalkatta (sic!), Bombay, meglehetősen gyér.(Ma már újra Mumbay a neve, mert a párszik /perzsa bevándorlók/ a Mumbá nevű településen kezdtek el lakni.) A szurrogátum szó megfejtése, pótanyag, pótlék. Magam először egy jó száz éve fordított Verne-könyvben (Utazás a föld központja felé) találkoztam a szóval. Igaz, hogy akadt ott ennél cifrább szó is, ami mára teljesen feledésbe merült. Én még emlékszem a kémiai elnevezésre: „festenysavas haméleg”. Hogy az mi a „kutykorékos fityegő” (in Légy jó mindhalálig) lehet, nem tudom már.       
 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2314234351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása