Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2018.10.10. 06:14 emmausz

Egy karmelita Magyarországon

Mára már meglehetősen sok könyvet olvastam stigmatizáltakról, misztikusokról, így hát meglehetős egykedvűséggel néztem bele egy újabb kötetbe. A könyv alcíme: Anna Maria Tauscher Bosch önéletrajza. Aztán valahogyan megfogott az 1855-ben született karmelita története. Nem akárki volt. Ötéves korában megjelent neki Jézus, és egész életét meghatározta ez a találkozás, mely érzésem szerint sokszor ismétlődött. Az apáca élő kapcsolatot alakított ki az Istennel. Családja felmenői a reformáció óta egy kivételével mind lelkészek voltak. Anna Mária katolizált. Belépett a karmelita rendbe, és sokfelé megfordult a világban. Járt Rómában többször is, de Hollandiában, Angliában, Svájcban, Olaszországban, az Újvilágban. Mondhatni világlátott apáca.
A róla szóló könyv XII. fejezete magyarországi tartózkodásának állít emléket. Meglehetősen fegyelmezetlen módon odalapoztam. Érdekelt, hogy mihez kezdett, milyen állapotokat talált itt. 1907 augusztusában érkezett ide társnőjével együtt. Az akkor kültelki és ateista lakosságú Újpesten telepedtek le, ahol a korabeli állapotokat mutatja: papot gyilkoltak. Az apácák szeretetükkel csakhamar odavonzották a helyieket. Gyermekeiket szeretettel tanították. Megváltozott a helyzet. Kápolnát létesítenek, az emberek pedig kezdenek templomba járni. Két évtized se telt el, és A. M. Tauscher négy helyen alapított anyaházat Bp.-en. Újpest után következett Kőbánya, Szentlőrinc, Erzsébetfalva. Itt érte őket a kommün, amiről így ír: „1919-ben a forradalom vihara söpört végig Magyarországon, főleg Budapesten. Főnöknőinket is igencsak megrázta; de ők sziklaszilárdan helyt álltak hitükért és gyermekeikért, és Istenben bízva kitartottak, jöjjön, aminek jönnie kell. Mint megtudták, nevük fölkerült a halálraítéltek listájára, de néhány nappal az ítélet végrehajtása előtt véget ért a forradalom.”
1924-ben Krisztus hívására távozott hazánkból. Így búcsúzik: „A Jézus Isteni Szívéről Nevezett Kármel négy zárdájának rakhattam le az alapjait... Isten oltalmában és segítésében és a buzgó nővérek hűséges együttműködésében bízva hagytam ott a megkezdett művet. Boldognak mondom magam, hogy a magyarokban az egyik legnemesebb és leghűségesebb nemzetet ismerhettem meg.” Lefogadom, hogy nem írta le ezeket az elismerő szavakat minden nemzetről, amelyeket meglátogatott és amelyekben dolgozott.
Meg kell vallanom, hogy megmelengette lelkemet ez az idézett utolsó egy mondat. Hát hogyne. Annyi gyalázatot terjesztenek rólunk. A nővérnek nem fizetett senki, hogy minket méltasson. Szívéből és tapasztalatai alapján nyilatkozott.
Olvastam már több ízben, hogy a magyarokat ki mindenki ismeri el valamilyen oknál fogva: Szent Pio atyától kezdve nyugati politikusok, írók, egyéb közéleti személyiségek. Nos, ezek sorába illik az általam felfedezett mondat.
Persze azt gondolom, hogy minden nemzetnek megvan a maga kis listája arról, hogy miért ők a legkiválóbbak, és ez természetes. Örüljenek ezeknek az elismeréseknek.
Mi is örülünk a miénknek.        

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5414293103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása