Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2018.10.20. 05:23 emmausz

Laci atya: A Szentlélek szívünkbe áradásával a Szentháromságban élünk. Háromságos létünk nem engedi meg, hogy a világot feketére-fehérre, vagy-vagyra szűkítsük le, mert a valóság ennél sokkal gazdagabb
***
Teremtett világunk valóban nem fekete-fehér, hanem ezerszínű. Nem is vagy-vagy, mert nem dualista, hanem képzeletünket meghaladó mértékben változatos.
Hajnalban eszembe jutott egy kép katonakoromból. A kiképző tiszthelyettes, egy arra termett, kifejezetten goromba fráter bejött a körletünkbe, és elkiáltotta magát: Elvtársak, micsoda disznóólat rendeztek be maguknak! Megmondtam, hogy az ágyuk legyen elvágólag kisimítva! (Volt, aki lécet szerzett, s a takarója alá dugta, ezzel elősegítve azt, hogy egyenesen feküdjön a takarója széle. Sokat ez se számított.) Megmondtam azt is, hogy a stokikra hogy kell halmozni az egyenruhájukat! S kezdte feltúrni a megvetett ágyakat, kezdte felborogatni a stokikat, csak úgy repültek a textilek. Aztán mi meg szedhettük össze és kezdtük újra összehajtogatni ruháinkat.
Ez a kép valamire kezdett emlékeztetni. Úgy éreztem magamat, mint az emmauszi tanítványok egyike, Lukács doktor, az evangélista, aki így kezdi munkáját: „Mivel már sokan megkísérelték, hogy a köztünk beteljesedett eseményeket leírják, úgy, ahogy ránk maradt azoktól, akik kezdettől fogva szemtanúi és szolgái voltak az Igének, jónak láttam én is, hogy elejétől kezdve mindennek szorgalmasan utánajárjak, és sorban leírjak neked mindent, tiszteletreméltó Teofil, hogy meggyőződjél róla, mennyire megbízhatók azok a tanok, amelyekre tanítottak.”
Jónak látom én is, hogy a bennem felmerülő képet kivetítsem a teremtett világunk állapotára.
A klímaváltozás és a sorozatos hurrikánok, a sűrűsödő földrengések, a nyomukban járó cunamik, a nyomukban meginduló emberár, s az ezt gerjesztő pénzmágnások tevékenysége következmény. Annak a következménye, hogy teremtett szép világunkból disznóólat csináltunk, nem rendeltetésszerűen használtuk, elég az értetlenségünkből.
A természeti katasztrófák az újra rendezés esélyét teremtik meg, és azt sugallják, hogy elég a mi makacs és pusztító, önsorsromboló magatartásunkból. Változ(tat)ni kell, ha élni akarunk.
Nem gondolom, hogy a Teremtő tönkre akarna tenni minket, hanem úgy hiszem, hogy megpróbál kizökkenteni minket rendetlen Föld-használatunkból, mégpedig a lehető legkisebb nehézségek árán. Ám elfordulásunk mértéke és szeretetlenségünk láttán ez a lehető legkisebb nehézség nem is olyan kicsi.

Úgy látszik, az erőteljes lépés nélkül nem vagyunk hajlandók a teremtéssel együttműködni.    
Hadd jegyezzem meg, hogy szeretnék jobb hírekkel előrukkolni.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5914311699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása