Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2018.12.14. 07:34 emmausz

A köd után jön a világosság

A köd csak a tájat ülheti meg, kedélyemet nem ülheti meg. A világban (és itthon is) zajló események nem éppen lélekvidámítók, de nem ülhetik meg a kedélyünket. Az enyémet legalábbis nem. Hiszünk egy jobb világban, hiszünk abban, hogy az emberek nem fognak tömegestül kifordulni emberségükből, nem mennek le kutyába. Meg vagyunk váltva, hacsak … be nem állunk a csaholók közé. Mit is ír Angelus Silesius? „Ha Krisztus ezerszer is megszületik Betlehemben, de benned nem, te attól még örökre elveszett maradsz.” A betlehemi születésre minden évben emlékezünk.
A legvadabb Rákosi-érában is találtam olyan betlehemet, talán a Ferenceseknél, amely háttérzenével is gazdagította a látványt. A hívőket a betlehemi történés békessége töltötte el a fűtetlen templomban.
1956-ban a menekültek között akadt egy kamasz, akit a SZER tudósítója a karácsonyról faggatott, s aki a maga kamaszos módján így reflektált: „Én már nem izélek a karácsony után”. Sokáig emlegettük. Utóbb pedig (már itt a lakótelepen) egy december 20. körüli időben vonult előttem egy harsány társaság. Fiúk voltak, azzal hencegtek, hogy nekik semmit se jelent a karácsony.  Elgondolkoztam rajta. Nyilván korábban is akadt, akinek nem mondott semmit a karácsony, de legalább nem hencegett vele, hanem sajnálta.
Megértem azokat az egyedülállókat, akik magányt érnek meg ilyenkor, sajnálom is őket. De nem ők azok, akik az ünnep ellen szólnak.    
A köd(ösítés) nem hathat nyomasztólag hangulatomra, felülírja annak a jelenléte, akinek eljövetelére emlékezünk. Ez ésszel követhetetlen, mert nem racionális a történés. Csak hittel ragadható meg. Annak az irgalmas Istennek az akciója, aki nem hagyta magára az embereket, hanem felemelte magához.
Nem fogadják el sem a más valláson lévők, se az ateisták, de még Pázmány is felveti a gondolatot a csecsemő Jézusról: Megszoptassalak-e mint fiamat, vagy térden állva imádjalak, mint Istenemet? – adja a kérdést Mária ajkára. 
Jól felelni erre, mint az előzőekben utaltam rá, csak a hit fényénél lehet.
Hogy a korábbi korok érzülete mennyire más lehetett, azt jól példázza nekem H
ändel Messiása, annak is a 13. Pastoral Symphony  tétele. Ma is mély érzelmeket kavar bennem, ha a rövid zenekari részt meghallgatom.
Hol vagyunk ettől a bensőségességtől?
   
***
PS.: Utólag értesültem róla, hogy megrendelt, ultrabalosok által végrehajtott provokációk során tegnap a parlament előtt álló rendőröket füstgránáttal dobálták, a felállított karácsonyfát úgyszintén, a gyerekeknek szánt szánkókat összeborogatták, némelyiket elégették, s azt skandálták, hogy nem kell a fa, meg azt, hogy égjenek a rendőrök is a tűzben. 
Isten bocsássa meg nekik, mert ők se tudják, hogy mit cselekednek. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr514481386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása