Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.01.17. 20:08 emmausz

Játszom a magyar nyelvvel

Szólások és közmondások
Az „eb ura fakó! – E bura fakó” páros arra indított, hogy kicsit körülnézzek az O. Nagy Gábor nevével fémjelzett Magyar szólások és közmondások c. kötetben. Mindjárt az elején megállított egy mókás közmondás: „Ha nem adok, te haragszol, ha adok: én is.” Szellemes, ha nem is feltétlenül igaz. Úgy tartják, hogy sok közmondásnak, szólásnak van egy ellenpárja is. Pl. „Szemesnek áll a világ.” Szerintem szemtelennek még inkább.
Aztán az is visszaköszönt, amit gyerekkoromban sűrűn hallottam: „Könnyű, mint az ágyba sz*ás”. Ennek a szólásnak is az ellenkezője igaz tapasztalatom szerint. Aki kórházi kiszolgáltatottságában már ágytálazást vett igénybe, szerintem cáfolja a dolog könnyűségét.       
„Megveti az ágyát” (pl. a pálinkaivásnak). Ezt más, szellemes összefüggésben ismerem. „Megveti az ágyát, mert nem veti meg az ágyát.”
Most vissza az elejére! A hangzók központosítása megváltoztathatja egy állítás értelmét.
(Nem) hasad a pad,  [mármint alattad]
(ha)     hasad apad.
Ugyancsak kedvemre való a következő szólás: „Hogy vártunk! Hatan nyomtuk az ajtót.” Vagy ez:
„Áldás, kegyelem, ezt a kis bort lenyelem!” És még egy közmondás:
„Minél alázatosabb, annál gyalázatosabb!”
Olvasás közben belefutok az „alant” szóba. Ha az alul szónak fölül a párja, akkor az alantnak a fölönt volna a megfelelője, ami viszont egyáltalán nem áll. Igaz, hogy a fölönt-nek értelme van: Pl. fölönt (felönt) a garatra.
Tovább olvasva a gyűjteményt, megakad a szemem egy szóláson: „Jól hozzáláttak az aldihoz.” Értelme: Jól elfenekelték, merthogy az ALDI ebben az esetben nem üzletláncot jelent, hanem ülepet.
Olyan igaz, mint ahogy itt állok. Ezt tagadó formájában ismertem: „Ha nincs igazam, ne tudjak innen elmozdulni.” Magamban kuncogtam és relativizáltam: „Ne tudjak innen elmozdulni, ha nem tudok innen elmozdulni.” 

PS. Lehet, hogy még írok néhányszor e témáról folytatólagosan.
***
A Magyar Nyelv Szóvégmutató Szótárának a fülszövege szerint a szótárt a különféle nyelvi játékok kedvelői is használhatják. Nos, akkor használom.
Kiszámoló
Áfonya

dagonya
burgonya
tohonya

Tarhonya
koponya
mácsonya
kocsonya

Krimiballada
Kilenc kedvenc kéjenc védenc lelenc Bukfenc ínyenc bérence kredencét felélte.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3014569240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása