Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.01.26. 07:18 emmausz

Hajnali órán

Azt álmodtam, hogy feleségem biztat: Miért nem veszek egy új autót? Kérdésén elgondolkodtam, majd megpróbáltam kifejteni, hogy miért nem. Eddig autóra az eltelt 40 év során – ha a vételárat tekintjük, nem költöttem két milliót összesen. Egy Trabit megörököltem, egyet 20 000-ért vettem, egy Wartburgot 25 000-ért, egy Skodát 100 000-ért, egy másikat ugyanennyiért, végül egy Coltot 1 200 000-ért. Ez 1445 mFt. Egy új kocsi ára ennek a többszöröse. Túl a magas bekerülési áron azért sem vennék új autót, mert folyton attól tartanék, hogy meglovasítja valaki. Márpedig nem akarok félni. Aztán az is igaz, hogy Coltom húz, mint az igavonó. Immár húsz éve.
***
Hajnalban egy rakás Fb-bejegyzést olvastam. Nem akarok sokat időzni az olvasottak értékelésével, egyet emelnék ki. Már sokadszor olvasom, hogy a testi betegségek valamiféleképpen a szeretethiányról árulkodnak. Nem vonom kétségbe, hogy van összefüggés a testi tünetek és a szeretethiány között. Mégis azt gondolom, hogy a kérdést eddig Nemeshegyi SJ-től hallott maxima közelíti meg legjobban. Először meglepett a válasza, amikor hallottam tőle: „Az ártatlanok szenvedése a szeretet ára.” Lassacskán ülepedett le bennem mondásának igaztartalma. Avagy mi magyarázná meg annak a szenvedését, aki nélkülözéseket kénytelen elszenvedni,
mert gyerekkorában háborús területen él,
mert nincs szüleinek, így neki se napi betevő falatja,
mert kegyetlen szokások elviselésére kényszerítik,
mert öröklött betegségben szenved,
mert elkap egy makacs fertőzést,
mert prostitúcióra kényszerítik,
mert szervkereskedők hálójába keveredik,
mert eladják rabszolgának,
mert éhbérért dolgoztatják végkimerülésig,
mert vétlen balesetet szenved maradandó egészségkárosodással,
mert…
Az ártatlanul szenvedők áldozatok. Közülük is Jézus szenvedett a legártatlanabbul. Nem véletlenül kérdezi: „melyik jótettemért akartok megölni”? Vagy a passió elején: „Miért ütsz. Ha rosszul szóltam, bizonyítsd be a rosszat, ha meg jól, akkor miért ütsz?”
Krisztus nagyon szeretett, mindenkinél jobban szeretett, és halálra kínozták. Ő fizette tehát a legnagyobb árat a szeretetért. Aki áldozat valamilyen okból, bántalom, betegség stb., valamiképpen szenvedése a szeretet ára lesz – akaratán kívül.
Ennél tovább nem jutottam a szenvedésről, betegségekről gondolkozva.        
Hiszem, hogy végül minden jóra fordul, csak ki kell várni.
***
Még az foglalkoztatott, hogy mi a csodának kell akkora bürokrácia a civilizációkban. Arra jutottam, hogy alapjában véve az általános bizalmatlanság és félelem mozgatják a lepapírozások hálóját. Miért kell nekem beutalóval szakorvoshoz mennem engedélyért, hogy egyféle vérhígítót kaphassak egy újabb évig, amikor mindenki tudja, hogy nem vagyok meg nélküle, és a háziorvos lekérhetné a kezelőorvostól az igazolást. Hiszen számítógépes hálózatban van az egész eü.
Nincs jó válasz.
Aztán azt gondoltam, hogy a madár, de minden állat is, vízum és útlevél, személyi igazolvány és újraoltási bizonyítvány nélkül közlekedhet az államok között: Ha repülni tud, akkor a vasfüggöny ellenére is. Erre ember nem vállalkozhat csak a halálban. Akkor bottal se érik utol, kicsúszik a mindenféle bizonylatok világából, és átrepül az irgalmas Szeretet honába.
Végre szabad lesz.
PS. T. Á. írja, hogy nincsenek hálóban az eü-intézmények. Sorry. Öreg hiba. Hát legyenek! Azért ha akarnák utol tudnák érni egymást. 

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9414589324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2019.01.26. 10:27:09

"Hiszen számítógépes hálózatban van az egész eü." - sajnos, bármennyire furcsa, nincs hálózatban. Például a háziorvosi gép NINCS összekötve a tőlünk pár megállónyira lévő kórházzal, ahol levették a véremet, hanem nekem kell elmennem a laboreredményemért, hogy a kórház laborjában 10 másodperc alatt kinyomtassák a leletemet, amely papirost aztán visszaviszek és bemutatok az orvosnak. Pedig valóban úgy lenne ésszerű, hogy egyetlen nagy rendszer legyen az egész, és a háziorvos jogosult legyen belenézni például a te vérhígítós szakorvosi javaslatodba is. De nem így van. :(
Meglátjuk, hogy az e-recept és egyebek majdani bevezetése után milyen lesz az adatbázis, hátha változik az egész rendszer.
süti beállítások módosítása