Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.02.08. 07:29 emmausz

FülesBagoly - IV. Károly

Csaknem kifogott rajtam a FülesBagoly egyik rejtvénye. Az utolsó rejtvénysziget bizonytalan válaszolási lehetőségekkel zsúfolt volt. Legalábbis engem kétszer is két vállra fektetett. Tapasztalatom szerint, amit azonnal nem tudok megfejteni, később játszi könnyedséggel igen, és nem értem, hogy miféle csőlátás akadályozott meg benne, hogy nem jöttem rá azonnal a helyes megoldásra. Most is ez történt. A kezdeti próbálkozások eredménytelenségét észlelve otthagytam a feladványt, majd egy újabb kísérletre minden a helyére került. Rendesen összefirkáltam a kitöltendő négyzeteket. Közben óhatatlanul felötlött bennem: Nem kellene-e hasznosabb dolgokkal tölteni az időmet? Arra jutottam, hogy inkább olvasok egy kicsit a Móra-kötetből. majd visszatértem a rejtvényhez, mert nem hagyott békén a gondolat: Én vagyok hibbant, a rejtvény hibás, vagy mi a helyzet?
***
Az interneten találtam egy hozana nevű francia nyelvű weboldalt, amely imakilencedet indít, kérve Boldog IV. Károly közbenjárását a mai családok megsegítése céljából. Kicsit meglepett, hogy a franciák egy boldoggá avatott Habsburghoz folyamodnak segítségért. Utána piszkáltam: Ki is volt tulajdonképpen a számkivetésbe taszított utolsó magyar király. Próbálom tőmondatokban: Élt 34 évet, ebből 11-et boldog házasságban Zita pármai hercegnővel, aki szerelemből lett a felesége. Nyolc gyermekük született. Kb. bő 100 éve koronázták őket magyar királlyá a Mátyás-templomban. IV. Károlyt nagyon zavarta a világháború kegyetlen valósága, és bedobta a törülközőt. Ettől kezdve minden uralkodó ellensége lett: nemcsak a franciák és angolok, de a német Vilmos császár is. Horthy is ellenállt neki, amikor megkísérelt élni jogaival és Budapestre akart jönni magyar uralkodóként.  Sokan nem bocsátották meg neki a háborúból való kilépést. Portugáliába száműzték, ahol 34 éves korában elvitte a spanyolnáthából induló tüdőgyulladás. Felesége soha nem mondott le magyar királyné rangjáról, hosszú élete végéig fekete gyászruhát viselt, szent életet élt 1989-ben bekövetkező haláláig. Az ő boldoggá avatási eljárása is folyamatban van.      
Azt hiszem, több figyelmet érdemelnének. Alig tudunk róluk valamit, pedig tanulságos volna megismerni észjárásukat, szokásaikat, életről vallott felfogásukat.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3714614504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása