Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.03.10. 17:27 emmausz

Már egy hete

Már egy hete egy szerzetesrend (Sacré Coeur) írott monográfiáján dolgozom. No, nem írom, hanem javítom a testes kötetet.
Az újra induló rend néhány tagját ismerem.
A régieket nem.
Viszont anyósom kislánykorában nagyon is ismerte őket, hiszen hozzájuk járt (Philippineum) tán iskolába, esetleg óvodába az akkor még István útra, amely ma Ajtósi Dürer sor.
Nekem is van közöm a rendhez.
A budapesti piarista gimnázium az ő épületükben működött. Ezt az épületüket Sophianumnak nevezték.     
Tudomásom volt a Regnum Marianum születésének körülményeit firtató kötet révén egy másik Philippineumról is. Ez a belvárosban a VIII. ker.-ben (?) volt, szegény diákok kollégiumaként működött volna. Nem volt hosszú életű.
A RM aztán a Damjanich u. 50 sz. alatti épületet kapta meg Mailáth püspök jóvoltából. Megvette a mozgalom számára.
De ez egy másik történet.
Hogy a jelenről is írjak: Egyszer ellátogattunk a miskolci jezsuita gimnáziumba, a Fényi Gyulába, amely Takács Nándor püspök kezdeményezésére valósult meg a rendszerváltozás után. Ugyancsak őhozzá tartoztak az újra induló szerzetesrendek, így a Sacré Coeur-nővéreké is.
Ők keresvén a helyüket többek között a jezsuiták által favorizált Szentjánosbogár-táborokban segítettek, később pedig nevelő tanári minőségben belevetették magukat az oktatásba is: éppen a már emlegetett miskolci Fényi Gyula gimnáziumban.
Nos, elhihetitek, elég sokat figyeltem ma már.
Így itt elszegem a további írásra való koncentrálást.
Holnap majd folytatom, ha Isten is úgy akarja.  

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8014680846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása