Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.03.24. 04:57 emmausz

Igen, igen, de…

A FB-on megnéztem egy videó-összeállítást, amely a svédek migráns-befogadási készségét szondázta. Az utca emberét arról kérdezték, hogy befogadna-e menekülteket, vagy sem. Férfiak és nők különféle megfogalmazásban, de rendre úgy nyilatkoztak, hogy befogadnának. Ekkor a közelben ácsorgó felnőtt fekete odalépett, az interjúvoló pedig folytatta a párbeszédet. Nos, itt van Ali, nincs hol megaludjon. Befogadod? Befogadja? Ugyancsak eltérő válaszokat kapott az alanyoktól, amelyek rendre arról szóltak, hogy igen-igen, de… Befogadná, megadná a telefonszámát, ő is másnál lakik, szűk a helye, hányt a gyereke, nem olyan otthon a helyzet stb.  
Elvileg persze, hogy – gyakorlatilag meg talán mégse.
Amikor Dió vezette csoportunkat, véres polgárháborút robbantottak ki marxisták Etiópiában. 250 000 halottja volt a csetepaténak, ínséges időket élt az amúgy is szegény állam. Elképzelhető, hogy hányan maradtak árván. Mindez az 1970-es 80-as években történt. Mivel a helyzet adott volt, Dió feltette a kérdést, hogy családonként ki-ki befogadna-e, és hány gyereket az árvák közül. Emlékezetem szerint négy gyerek befogadását jeleztük. Hozzáteszem, hogy három lányunk már biztos, hogy élt. Volt ebben naivság, és volt benne romantika, de volt benne őszinte keresztény nekibuzdulás is. Dió elkezdett tájékozódni, hogy hogyan volna ez lehetséges. A hivatalosságokról persze lepattant. Dugába dőlt a szent nekibuzdulás.
Becsületesen be kell vallanom, hogy nagy kő esett le a szívünkről.
Mindez azért jut az eszembe, mert felmérések szerint a megkérdezett magyar fiatalok gyermekvállalási hajlandósága pozitív, mindenesetre meghaladja azt a számot, mint amennyi gyermek később valójában megszületik. A magyar állam ezt az elvi hajlandóságot meglovagolva hozott olyan döntést, hogy a maga részéről megpróbál mindenféle akadályt elhárítani a gyermekek ténylegese megszületése elől. Azt reméli intézkedéseitől, hogy átlagban a kívánt, kettőnél valamivel több gyermek családonkénti születéséhez vezet.
Óhatatlanul felmerül bennem a kérdés, nincs-e valamiféle analógia a svéd és a magyar felmérés között? A felkínált – soha nem tapasztalt – kedvezmények vajon elérik-e céljukat, vagy ellenkezőleg elkényelmesedéshez vezetnek? Ki tudja. Tartok tőle, hogy a kívánságok és a valós élet közötti olló többé-kevésbé nyitott.
Őszintén kívánom, hogy ne legyen igazam.        

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4914711651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása