Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.04.15. 09:49 emmausz

Kajája Kajángula és Magyar László

Egy ranglétra az 1800-as évekből
Magyar László (1820–1864) Afrika-kutató, felfedező, aki egy alkalommal behatolt a Kongó torkolatvidékére. Az általa írt könyvet még kiskamasz koromban olvastam. Útján összetalálkozik rabszolgákkal, akik a legelnyomottabb társaság. Eszembe jut a Huckleberry-könyv rabszolgája, Jim, aki így beszél a regényben: „Bízon, hiszen most is gazdag vagyok; én az enyém vagyok, és nyócszáz dollárt érek.” Hát ezek a rabszolgák annyit se. Egy rabszolgáért ilyen csomagot fizettek:
50 rőf pamutszövet,
15 rőf gyapjúposztó,
egy sapka,
egy lőfegyver,
5 kg lőpor,
4 üveg égetett bor,
gyöngyök,
csontnyelű kés,
réz kar- és lábkarikák,
összértékben kb. 80 pengő.
Ez a rabszolga ára egy életre, sőt ivadékai is a gazda tulajdonát képezik.
Nézzük tovább a belga-kongói ranglétrát.
Felettük állnak a rabtartók és a kufárok, akik adják-veszik a szerencsétleneket.
Felettük-mellettük állnak a szabad feketék.  
Felettük a szekulu, a község főnöke.
Felette a kiszongó, a vezető.
Feletette a fejedelem futárai.
Felettük a szultán (fejedelem) testőrei.
Felettük maga a szultán, név szerint Kajája Kajángula, a „dühös oroszlán”, aki egyik lányát feleségül adja Magyar Lászlóhoz.
Felette áll a fekete király, aki utóbb megöli szultánját.
Az egész fekete népség felett állnak a belgák.
A belgák a kongóiak közül százezreket csonkítanak meg, és irtják is őket, ha nem elég eredményesek a helyi gumifák csapolásában.
Mindezt teszik II. Lipót belga király tudtával és felhatalmazásával, aki szintén érdekelt a vagyonosodásban, és értelemszerűen felettük áll.
Ő lenne a topon?
Biztos nem, hiszen Henry Morton Stanley kegyeit keresi, akit kora konkvisztádorának tart. Vele igáztatja le Kongót.
Mindnyájuk felett áll, aki mindnyájunk felett áll a Teremtő, aki mindenki méltóságát egyenlővé teszi akkor, amikor kilép ebből az árnyékvilágból.
Akkor meg minek ez a fene nagy társadalmi rangsor.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9114764812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása