Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.05.11. 04:16 emmausz

...konok következetességgel...

Újabban Móra írja a blogomat. De nem egészen így van. Őt olvasva jönnek elő azok a párhuzamosságok, képzettársírtások, ahogyan ő, illetve, ahogyan én látom a világot.
A mai poszthoz az adott ötletet, hogy leírja a katolikus vallás egyik időtálló meghatározását. A húsvét változó ünnep, minden évben más napra esik. A szabály a következő: „A húsvét a tavaszi napéjegyent (napéjegyenlőséget) követő holdtölte utáni első vasárnapra esik”. Így számolták ezt az ő korában, így ma is.
Minden írót más szabály köt le: Karinthyt pl. – Frölich hatására talán –, a másodfokú egyenlet megoldóképlete, amit még Neugebauer is tudott.
Tehát matematika
Ikszegykettőegyenlőmínuszbépluszmínusznégyzetgyökbénégyzetmínusznégyacéperkétá.  

A sor folytatható tantárgyak szerint, szakmák szerint hobbik szerint, művészetek szerint. Nézzünk néhány példát:
Fizika:
Minden vízbe mártott test, kis angyalom, a súlyából annyit veszt, kis angyalom, amennyi az által kiszorított víz súlya, kis angyalom.
Kémia:
Nobel Alfréd svéd, Nobel Alfréd svéd, Nobel Alfréd svéd kémikus-kus-kus. Feltalálta a, feltalálta a,
Feltalálta a dinamitot-tot-tot.  // Glicerint kevert kovával-kovával, Rettenetes pléhpofával-pofával.
Nobel Alfréd svéd, Nobel Alfréd svéd, Nobel Alfréd svéd kémikus-kus-kus.
                                                                                                                  (Ha igaz, Monoszlóy Dezső írta)
zene: A Bé-s dúrok egy Bétől indulva: Feri Bőven Eszik Asztal Deszkán Gesztenyét.
autószerelőknek tanács időmértékes verselésben: A fékveze-tékeket légtele-níteni kell.
gúnyversikék
kőműves: egy kis homok, egy kis mész, kőművesnek nem kell ész. 
ács: egy ács nem ács, két ács egy ács.
Csizmadia: Szerencsétlen az az anya, kinek fia csizmadia, mert nem tudni mely órában ragad a csirizes tálba. 
néphadsereg: Ahol a néphadsereg kezdődik, ott az ész véget érterjesztették a bakák annak idején.
Költészet: Mely nyelv merne versenyezni véle
biológia: Várd meg az estét, jönnek q kecskék, húzzad a farkát, potyognak az almák.
***
PS. Már-már nagyon zavaró, hogy két duplum mondat szerepel a mai evangéliumban, mert valamikor bekerült a szövegbe, és nem javíttatja ki hivatalból senki az olvasmányos könyvekben, sem az Adoremus c. havi kiadványban.  A duplikált rész a következő:  „aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, annak örök élete van, s feltámasztom az utolsó napon. A testem ugyanis valóságos étel, s a vérem valóságos ital.” (Jn 6,54—55) Az Új Ember kiadásában megjelenő füzet javítására több ízben felhívtuk a figyelmet, de valamiért „konok következetességgel vonakodnak” az ismétlődést megszüntetni.
Ha ez így van, minek a korrektor, minek a jó szándékú figyelmeztetés?
Számomra érthetetlen ez a feltárt jóval szembeni makacs ragaszkodás a kiadó részéről. (Az idézőjel okát ismerik, akiket Fekete Antal piarista tanított. Az ő szavajárása volt célzott esetben.)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9014819884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása