Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.06.03. 10:40 emmausz

MIT MIÓTA?

Mióta van a tanúnak memóriazavara?
Mit mióta? – kérdez vissza a tanú.
Bizony előfordul időssel, fiatallal, hogy feledi a pin-kódot, mint M. a közértben.
Vagy cserbenhagyja rövidtávú memóriája, mint V-t, aki elfelejtette saját wifi-kódját. Előfordul ilyesmi. De ugyanő elfelejtette azt is, hogy hová tette a sim-kártya lapját, amelyen rajta volt a szükséges telefonszám. Csupán arra emlékezett, hogy egy nyilvánvaló helyre tette. Csak arra nem, hogy melyik ez a nyilvánvaló hely. Utóbb kiderült, hogy a könyvespolc magas polcára, a könyvek tetejére.
Hogy a wifi-kód megkerült-e, nem tudjuk. Az meg egy egyszerű mondat volt.

Egy felhorkanás, hogy
minek ez a hülyeség! Vagy hogy
minek ez a szamárság. Vagy hogy
ez a szamárság ugyan minek, vagy hogy
Minekezahülyeség, vagy hogy
minekezahülyeség vagy ugyanez angolul, vagy hogy…
Elég sok variációja van egy ilyen egyszerű mondatnak.
Az a baj, hogy kellene tudni fejből a TAJ-számot, a SZIG-számot, a kocsi rendszámát, a kapunyitó kódot, a gyerekek kaputelefonjának a kódját, a bankkártya pin-kódját, a bankszámla megváltoztatott pin-kódját, az internetes játék jelszavát, az internetes játék megváltoztatott jelszavát, a G.mail jelszavát, a hitelkártya pin-kódját , a megváltoztatott kódját, a saját vonalas telefonom hívószámát, a saját mobilszámomat,…
Nem sorolom tovább, mert becsavarodok.    
Idősödésemmel párhuzamosan esnek ki a tulajdonnevek, majd a főnevek is.  Jó hír, hogy a tulajdonnevek visszaidézésének több módja is van.
Az egyik, hogy kipuhatolom az interneten: Ki is lehetett az, akit keresek.
Másik módja, ugyanez biomechanikus módszerrel, lexikonban való keresés által.
Harmadikja, hogy sorolom az abc-t. Előfordult már, hogy a kezdőbetű nyomán felidéződött a név. Van egy további esély is. Nem gondolni rá, és előbb-utóbb beugrik, aminek-akinek be kell ugrania.
És akkor jön a heuréka... Akkor, amikor már egészen más témáról folyik a beszélgetés, és édes mindegy, hogy „hogy is hívták a minekishíjjákot”.
***
Tegnap a tévé szalaghírei között bukkantam erre az érdekes szövegre:
A DUNA-CSATORNÁN JELENTKEZIK A HONFOGLALÓ. Tudtam, hogy Keleti Főcsatorna van, de nem tudtam, hogy Duna-csatorna is van, s kiváltképp azt nem, hogy egy elkésett honfoglaló vízi úton kíván jönni honfoglalni. De ugyanennek a mondatnak van egy másik jelentése is, miszerint a Duna-tv
megismétli a Honfoglaló c. filmet.
Van itt választék, van minden, amit csak tetszik akarni.    

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9114876138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2019.06.04. 11:06:48

A heuréka-effektusra jó példa a régi kabaréjelenet Major Tamással:
youtu.be/S8MihT7Eq5U

emmausz 2019.06.04. 15:59:44

Az nekem árt - sokat emlegettük annak idején.
Köszönöm. jó volt viszonthallgatni.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2019.06.04. 21:17:01

Meg a "túró, túró!" - amit ugyan a belkereskedelem munkájára válaszol, de a saját reggelijének egy összetevőjére érti. :)

emmausz 2019.06.04. 21:38:39

Jól játszanak mindketten.
süti beállítások módosítása