Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.07.19. 10:27 emmausz

Ő ad nekem témát

Laci atya mondja: Jézusért lett minden és benne áll fönn minden. A csillagok és naprendszerek, tejutak és égitestek. El mered hinni, hogy Őbenne biztonságban vagy? 
Dér Katalin
írja: A hívőnek a maga ereje szerint segítéssel, áldozatvállalással, közbenjáró imával hordoznia kell a másik terhét. Főleg azokét, akik maguk nem tudnak Istenhez fordulni, mert nincs meg az a gyermeki előjoguk [a keresztség Isten gyermekeivé tesz], ami a keresztényeknek, hogy kéréseket terjeszthetnek az Atya elé; másokért imádkozni tehát a keresztények egyik legfőbb lelkiismereti kötelessége.

Én már meg se merek szólalni.
János ev. írja: Kifogásom van ellened: Elhagytad első szeretetedet.
Mégis megszólalok. Az első szeretet szerintem az esetek 95%-ban egy közelebbről meghatározhatatlan borzongató érzés, amely az embert kimozdítja saját magából, és amelyet szeretne örökké megőrizni. Ez szerelem első látásra, ez az a találkozás, amelyet a próféta úgy jellemez, hogy menten meghal, mert meglátta az Isten árnyékát. Ezt érezhette a feltámadt Jézust felismerő Mária Magdolna, amikor megszólítja: Rabbóni!!!
Az első szeretet aztán átmegy tudatos vállalásba, a másik elfogadásába, és ez fajulhat közönybe, vagy jó esetben tartóssá nemesedhet. Utóbbi biztosra vehető, különben nem esne kifogás alá, aki elhagyja első szeretetét.
Tehát az első megérintettségre örökké emlékezve méltó és igazságos, illő és üdvös megőrizni szeretetünk nívóját. És aki azt szuggerálja, hogy ennél „több is telik”, annak is igaza van.
***
Német írók antológiáját olvasom – újra. Feltételezem, hogy célzatos, hogy csaknem kizárólag az elvesztett háború sorsszerűségével, történéseivel foglalkoznak az anyagok. Nem egy novella hősei, szereplői elvesztették rokonukat, de elvesztették ujjaikat, karjukat, féllábukat, kaptak haslövést, stb.
Egykori tanárom mesélte, hogy az első vh után létezett egy ma már nem ismert kategória: a kosárember. A kosárember olyanféle vesszőkosárba beállítva töltötte életét, mint amilyenben a szenes emberek hordták a tüzelőt. Háborús rokkant veteránok voltak. Se kezük, se lábuk. Teljesen ki voltak szolgáltatva gondozóiknak, akik etették-itatták őket és gondoskodtak tisztaságukról, beleértve a pelenkacserét is.
Ez jutott eszembe, meg egy saját élmény:
A Szent Margit Kórházban a folyosón rótta köreit egy cukorbeteg elektromos meghajtású járgányán. Tehette, mert hosszában 160 m-es folyosóról beszélek. A beteg elmesélte, hogy már a fél lábát levágták, amikor kontrollra jött. Az orvosok csendben értekeztek egymás között állapotáról. Ám szörnyű volt számára megtapasztalni, hogy mellé lépve egyik megmutatta, hogy a másik lábát is combtól leműtik. Így találkozásunk idején láb nélkül körözött a kocsival, és nézte, hogy a Bécsi úton hány Trabant haladt el egy nap alatt (egyre kevesebbet számolt). Még elmondta, hogy nem túl jók a leletei továbbra sem. Én meg arra gondoltam:
Meddig szeletelhető egy ember?           

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7514970306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása