Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.08.03. 11:46 emmausz

Miért a Körbejárt Föld?

T. Ágnes emailben hívta föl figyelmemet, hogy BG nyelvész professzor blogjának 1000. hozzászólója vagyok. Mivel ritkán nézem meg az üzeneteket, csakugyan nem tudtam róla, mint ahogy arról sem, hogy emiatt a tanár úr megajándékoz egy kötettel. 72-féle kiadvány közül sikerólt a legdrágábbat kiválasztanom. Hadd jegyezzem meg azonnal, hogy egyáltalán nem az ára vezetett arra, hogy e könyv mellett tegyem le a voksomat. Hanem az, hogy Balázs Géza nyelvészet megannyi ágán kívül termékeny íróként és szorgalmas utazóként is ismert. Én meg szorgalmasan nézem világkörüli felfedezéseit, olvasom blogjában úti élményeit, már amelyeket terjedelmi okoknál fogva egyáltalán megoszthat. Kicsit rokonléleknek érzem magamat vele, jóllehet nem vagyok turistafajta, de Várkonyi Nándor Szíriat oszlopain cseperedtem fel, szerettem Vörös Győző egyiptológus megnyilvánulásait, és lelkemnek ez a csücske érdeklődik most Balázs Géza könyve iránt, amely a Körbejárt Föld címet viseli.
Ugyanolyan lelkesedéssel szívom magamba BG nyelvészeti megnyilvánulásait is. Utóbb a rövidített településnevekről írt. Ezek csakugyan léteznek, és kiegészíthetők. Aki Gyarmatra igyekszik, lehet, hogy Balassa-, de az is lehet, hogy Füzesgyarmatra igyekszik. Íme BG példái és az én kiegészítéseim: BG.: A’dam (Amsterdam) Bépé, vagy Pest (Budapest), Nyíregy (Nyíregyháza), Balmaz (Balmazújváros), Kisúj (Kisújszállás), Kecsó (Kecskemét), Szombihely (Szombathely), Zami (Zamárdi), Debi (Debrecen), Zeg (Zalaegerszeg), Balmádi (Balatonalmádi), Hódmező (vásárhely).
Az én megfigyeléseim hasonló alkalmi rövidítéseket sorolnak:  Eszefvé (Székesfehérvár), Kemét (Kecskemét), Nagykan(izsa), Dunaúj(város), S(algó)tarján, Bé(kés)csaba, Béfüred (Balatonfüred), Fészkesfehérvár, (Székesfehérvár), de a BAZ-megye is gyakori.
***
Az „okostelcsik” korában spontán „tolhatnak” ilyesféle szöveget: Idén a „Balcsi”-nál esik a „tali”. Van, aki „Móvárról”, más talán „Kecsóról” indul „Zamiba.” Persze csak akkor, ha nem spanyolba, vagy görögbe készül.  

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8114993244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása