Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.10.05. 10:54 emmausz

Írás - olvasás?

A múltkor megírtam, hogy egy idős kardiológusnő szerint nekem alkatomnál fogva valamilyen testi munka állt volna jól. Tudom is én … kazánkovács, földműves, ács, villanyszerelő vagy ilyesmi. De legalább sporttal kellett volna pótolni az ülőmunka folytán kimaradt mozgást.
Én viszont azt gondolom, hogy érdeklődésemhez leginkább a nyelvészet, és a filológia állt és áll ma is közel. Érdekelt persze a jó zene is. Talán hangszerkészítés lett volna az áthidaló megoldás. Ám  fülemet kikezdte az idő. 
Mégiscsak a filológia és a nyelvészet lett volna a legjobb.
Ma már persze teljesen érdektelen. Az viszont feltűnő, hogy mennyire életelemem az értékes könyvek tartalmának a megismerése. Sokszor okoz dilemmát a kötetek közötti választás.
Azért is örülök annyira Vásáry írás-zuhatagjának, mert beletemetkezhetek.
Ami pedig a nyelvelést illeti, régóta foglalkoztat a fogalmak pontosságára törekvés. Most csak néhány elemet vizsgálok meg egy kicsit.
Adódik az édesanya szó. Teljesen magyar, teljesen szép, teljesen pontos. Édesanyja valakinek az, aki a világra hozta, szemben a mostohaanyával, akinek testileg nem utóda a gyermeke. Ha azt mondom, hogy édesanya, akkor a valakihez tartozását is mondom.
Amennyire lehetőségem megengedte, utánanéztem annak, hogy létezik-e egyéb nyelveken ez a megkülönböztetés. Az olaszban az édesanya madre, az angolban mother, a németben Mutter és így tovább. Érdekelt, hogy az angol mit szól ahhoz, hogy anyát mondok vagy édesanyát. Anya – mother, az édesanya is mother. A németben ugyanez a helyzet. Nem találtam idegen nyelvet, amely megkülönböztetné a szülőanyát az általánosságban használt anya szótól.
Hasonló a királynő-királyné megkülönböztetésének az esete.
A magyarban királynő az, aki egy személyben a legfőbb uralkodó egy országban. Királyné pedig a király felesége.
Az angolban mindkettő neve queen. Németben Königin mindkettő.  Márpedig nem mindegy, hogy mit mondok.
Mennynek királyné asszonya… hangzik a népének.
De Béke Királynője.
A némi kettősség nyilvánvaló.
Ugyanígy járunk a szerelem-szeretet szópárral.
Angolul mindkettő love, németben mindkettő Liebe.    
Márpedig azt is szeretem, akibe nem vagyok szerelmes.    

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6315197888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása