Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.10.16. 05:47 emmausz

Attitűdünkről gondolkozva

Az attitűd nagyjából szellemi beállítottságot jelent. Mostanság sokat olvastam sokfelől megvilágítva arról, hogy milyen alapállásból néz(z)ünk a világra.
Megpróbálom a lényeget belepasszírozni ebbe a posztba. (Nem fog sikerülni.)
1. Egy krisztusi képpel indítok: Úgy küldelek benneteket, mint bárányokat a farkasok közé. Krisztus a Jó Pásztor, mi meg a nyomában járó bárányok (keresztény = christianus – krisztuskövető). Ha mi saját erőnkre támaszkodva indulunk a farkasok közé, totális kudarcra vagyunk ítélve. De ha szemünket a minket irányító, óvó, szerető Krisztusra függesztve, s vele, akkor megváltozik a helyzet.
2. Nemeshegyi Péter SJ elmélkedett arról, hogy a nyolc boldogság szemléletmódjával (Krisztus lelkületének a tükre) nem lehet országot irányítani. Nem gondolkoztam el ennek igazságán, de ettől talán még igaz. Mik is ezek? Boldogok a kicsinyek (lelki szegények), a szomorkodók, a szelídek, az igazságot szomjazók, az irgalmasok, a tiszta szívűek, a béketűrők, s akiket az igazságért üldöznek).
3. Az embert Isten saját képére és hasonlatosságára teremtette. Mivel minden emberre nézve kétségbevonhatatlan tényállítás ez, nincs jogunk kijátszani, felülbírálni, visszaélni értelmével.
4. Ne féljetek, én már legyőztem e világot! – nyilatkoztatja ki Jézus. Hát ne féljünk.
5. Ugyanez a Jézus így imádkozik: Ha lehet, Atyám, vedd el tőlem e kelyhet, de ne az én akaratom teljesüljön, hanem a tiéd.
6. A mi dolguk, hogy Krisztusnak a nyomán járva megéljük ezeket az életvezetési elveket.

Nem vonhatjuk kétségbe, hogy a tőlünk különbözőkre is vonatkozik az istenképmásiság (imago Dei). Következésképpen úgy kell(ene) mindenkire tekinteni, bennük is ott szunnyad valamiképpen a végtelen Teremtő.
7. Ki kell tennünk magunkat a meg nem értésnek. Még ha olykor fenekedünk is a tartsd oda másik arcodat kemény parancsa ellen. (Az anekdota szerint a ferences barát oda is tartotta, majd amikor hatalmas pofon érte, felgyűrte csuhája ujját és megszólalt: Eddig volt az evangélium, és most jövök én.)
Hát ilyen nincs.
 A mi erőnk rajtunk kívül áll: Krisztus (illetve az Eucharisztia vétele okán bennünk is).
8. A világ csak a szeretetparancs megvalósítása által képes fennmaradni. Minden más erőtlen próbálkozás. Ennek belátása súlyos következményekkel jár.
9. A mi horizontunk nem ér véget e világgal. A teljes léthez képest földi életünk pusztán rövid előkészület ahhoz képest, ami utána következik. Erről a Mester nem hagyott kétséget. Megígérte, hogy letöröl szemünkről minden könnyet.
Amikor magunkba nézünk, legalább az előzőekkel kapcsolatban számot kell vetnünk magunkkal.

Csakugyan nem teljes a fenti képsorozat, most mégis abbahagyom, mert ez csak egy poszt.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6815225300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása