Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.11.17. 10:41 emmausz

Rejtvények és megoldások

FülesBagoly hanyag módra:
Úgy kell annak, aki megveszi a FülesBagoly Olasz módra c. rejtvényújságot. Már sokszor elhatároztam, hogy nem adok ki pénzt erre a hevenyészett lapra. De mivel a kapott két rejtvénylap 79 rejtvényét megfejtettem, új muníció után kellett néznem.
Megvettem a novemberi számot. Nem hallgattam Karinthyra, akinek a tréfás közmondásai között szerepel: Aki megveszi a házat, megveszi a poloskát is. Hát én megvettem. Ha lehet, még azóta is romlott a nívója a lapnak, hogy utoljára találkoztam vele. Az anagramma rejtvényt csak úgy lehet megfejteni, ha a rejtvényábra alsó sora alá egy újabbat szerkesztek hozzá.
A mozaik-rejtvényt sehogy se lehet megfejteni. A megadott mozaik darabokból nem áll össze épkézláb megfoldás, s a végére lapozva egy másik rejtvény megfejtését közlik, amely köszönő viszonyban sem áll a feladattal.
A rejtvényhez Bús Balázs repi tollát használom. Meg kell hagyni, prímán ír. (Kár, hogy Balázs elvesztette a választást.)
Tegnap itt volt Rita unoka. Nincs két éves. Meglátta nagymama kezében a Bús Balázs-tollat. Elkérte nagyanyjától, s hozta nekem a rejtvénylappal együtt, hogy dolgozzak vele, mert az az én tollam.
***
És ha már a választás vegyes kimenetélénél járok, hadd jegyezzek fel egy hasonlóságot a választások kimenetele és a graffitik között: Ha van még efemer valami, az a graffiti. Olykor-olykor sajnálom, hogy így van. Mert bár a graffitik zöme pocsék firka, akad üdítő kivétel is. Ám ezek sorsa ugyanúgy efemer sors, mint a pocsékoké. Takarja őket a következő firka, amely nincs tekintettel arra, hogy az alatta levő esetleg nagyságrenddel különb színvonalú volt, mint az aktuális. Nem így van ez választások alkalmával is? A hitvány nemegyszer letakarja az értékeset.
***  
A Puskás Aréna megnyitója egyben egy legendás játékos búcsúja is volt: Gera Zoltán 67 ezer ember előtt tett tanúságot hitéről, szavait jól hallható taps követte. „Mindenekelőtt Jézus Krisztusnak köszönöm, hogy itt vagyok. Mindent, amit elértem, neki köszönhetek.”
Nem ő az egyetlen, aki tehetségét rendszeresen megköszöni annak, akitől kapta. Pl. a belőtt gólok után, amikor az égre mutat. Pl. Balczó András, aki elmondta magáról, hogy a müncheni olimpián eljutott a mélypontra, amikor is egy olyan égi löketet kapott, hogy öttusában egyéni olimpiai bajnok lett. Kegyelemként emlékezik rá, hogy rájött, hogy nem tartozik senkinek a győzelemmel, s ne azért szeressék, mert első lesz, hanem a Balczó Bandikát szeressék. A nyerési kényszertől való szabadulás szárnyakat adott neki. Győzött és győzött, amíg mindenkit mindenben le nem győzött. Így volt ez már régen is. Toldi a cseh legyőzésekor mit is mond? „De nem köszönöm azt magam erejének, / Köszönöm az Isten gazdag kegyelmének.”

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr215309752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása