Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.11.24. 20:58 emmausz

King for every day (eternity)

A cím ötletét egy Dave Brubeck jazz-szám címéből vettem. A lényeget elég jól fogja.
Ma van Krisztus király ünnepe. Nem olyan király ő, mint a föld királyai, akikről Sámuel próféta megjósolta mindazt, ami bekövetkezett a történelemben, de hányszor és hányszor. Ilyeneket prófétál: „A király jogai: Elveszi fiaitokat, s szekerei és lovai mellé rendeli őket – a szekerei előtt kell majd futniuk; megteszi őket az ezres és ötvenes csoportok parancsnokainak; felszántatja velük a földet és betakaríttatja a termést, hadi fölszerelést csináltat velük és szerszámot a szekereire. Elveszi lányaitokat, illatszert készíteni, főzni és sütni. Elveszi szántóföldeitekről, szőleitekből, az olajligeteitekből a legjava termést, és odaadja a tisztjeinek. Tizedet vet ki szántóitokra, szőleitekre, és azt udvari embereinek meg a tisztségviselőinek adja fizetségül. Elszedi legjobb szolgáitokat és szolgálóitokat, ökreiteket és szamaraitokat, és a maga javára dolgoztatja őket. Tizedet szed nyájaitokból, s ti magatok is a szolgái lesztek.” (1Sám 8,11 skk.) A nép persze nem hallgatott rá.
Nem ilyen a Mindenség királya, akiről Izajás jövendöl, és akit Szent Pál himnikus mondatokban méltat: „Benne nyertük el a megváltást, bűneink bocsánatát. Ő a láthatatlan Isten képmása, minden teremtmény elsőszülötte. Mert benne teremtett mindent a mennyben és a földön: a láthatókat és a láthatatlanokat, a trónusokat, uralmakat, fejedelemségeket és hatalmasságokat. Mindent általa és érte teremtetett. Ő előbb van mindennél, és minden benne áll fenn. Ő a testnek, az Egyháznak a feje. Ő a kezdet, az elsőszülött a halottak közül, hogy övé legyen az elsőség mindenben. Úgy tetszett az Atyának, hogy benne lakjék az egész teljesség, s hogy általa békítsen ki magával mindent a földön és a mennyben, minthogy Ő a kereszten vérével békességet szerzett.” (Kol 1,14–20)
Másutt kifejti, hogy Krisztus az Alfa és az Ómega, a kezdet és a vég.
Nekem pedig továbbra is ő a szegletkő, az igazodási pont, ahonnan érdemes indulni, s ahová érdemes visszatérni. Akinek a tettei és szavai kölcsönösen egybevágnak és hitelesítik egymást. Péter is ilyesmit fogalmaz meg: „Nem adatott más név rajta kívül, akiben üdvösségünk volna”.
***
Ma lehetett adakozni a karitásznak, a határon túli magyaroknak, az Élelmiszerbanknak. Lehetett telefonhívással is segíteni a rászorulóknak. Ma láttam egy visszajelzést arról, hogy magyar adományokból vettek egy afrikai kórház elesettjeinek ágybetéteket. Azt hiszem, ezt nem támogattuk, pedig fotók igazolták, hogy jó célra, jó helyre ment a pénz. Azért nem maradtunk ki minden szervezés támogatásából.
***
Ma meglátogattuk a gyerekeket. Sajnálom, hogy nem segítettem többet, mint amennyit. Nyitottabb szemmel kellett volna közlekednem. Mindenesetre elemi kedvességgel találkoztam széltében-hosszában. Ez egy nagyszülő élménylehetősége és örömének oka.

***
Tegnap elkezdtem felfalni Kenneth Roberts: Északnyugati átjáró c. kötetét. Az első részben kinyírnak a derék Rangerek kb. 200 indiánt.
Okkal tették, mert ha nem ők, akkor azok őket.     
Okkal tették, mert az indiánok nem kegyelmeztek a foglyaiknak, megkínozták őket, halomra gyilkolták őket, és a szegény gyarmatosítók gyerekeit fához csapkodták, hogy a fejük összetört. A Rangerek parancsnoka megtiltja a rajtaütés résztvevőinek kínzás alkalmazását, mert az idő szorításában vannak. Ezzel elárulja, hogy a Rangerek se kerülték a kínzásokat, ha idejük volt rá.
Micsoda szereptévesztések a szerző részéről. Végtére is kik mentek kiknek a nyakára. Kik törtek kiknek az életére. Kik is azok a szegény gyarmatosítók? Kiknek a földjén munkálkodtak azok a szegény farmerek? Kik rabolták el kiktől a területeiket? Kik kezdtek el skalpot szedni? Csupa szónoki kérdés egyetlen elfogadható válasszal.
Meg kell mondanom, hogy a könyv szerkezete olyan, hogy nehéz letenni egy-egy rövid fejezet végén.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2615322846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása