Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.12.06. 07:28 emmausz

tilipi

Apu, hod med be, az a nadelefánt az oloszlán ballangjába… kérdezte a kis Bilicsi-lány apjától, S ő talán megmondta (nahát).
Engem kissrác koromban érdekelt, hogy kis szobánk gerébtokos ablaktáblái közé hogy megy be a Mikulás.  Nem aludtam el, amíg meg nem tudtam. Apánk zörgött a zacskókkal. Nem lepett meg és nem is döbbentett meg a meztelen igazság, hanem sőt végtelen békesség költözött a szívembe, hogy magamtól rájöttem a titok nyitjára, és ezzel a jó érzéssel fordultam falnak.(Jut eszembe, hogy ma nincs ablakok köze. A „Mikulás” nem birkózhat meg azzal, hogy bármit tegyen a thermopan ablaktáblák közé. Kivenni se tudnák a gyerekek - mondjuk, a bedugott papírpénzt.) 
Elsős koromban az a negatív diszkrimináció ért, hogy a pajtások csokit kaptak őrsvezetőjüktől, Gábor pajtástól, de én nem voltam pajtás. A napejosok óriáskiflit kaptak reggelire, de én nem voltam napközis. Maradt a mikuláshívogató nóta: Téééla pógyere már Kishááá zunkide váár…    
    Maradt az otthoni csomag, térfoglaló almával, néhány szaloncukorral, Csinn-bumm szelettel, dióval, MHK-s vagy Sportszelettel…
A piarista gimnáziumban legnevezetesebb élményem másodikos koromban ért. Matematika órával kezdtünk. A táblára írva cirkalmas betűkkel:
Jó Mikulás azt üzeni,
ne tessék ma feleltetni,
mert aki ezt megszegi,
azt a krampusz elviszi.
Minket egy igen alacsony méretű, Pogány nevű pap okított matematikára.
Berobogott és elordította magát rendes szokása szerint:
Nem félünk a krampusztól, hetes, táblát letörölni. Joó és Kovács kiteszik a katedrára füzetüket a házi feladatnál kinyitva, Kiss és Nagy Laricsev-röpdolgozatot ír, Isler, Fischer vagy mi a fene, kiugrik a táblához futólépésben, és felírja a házifeladatot, közben Magyar felel szóban. Ez hirtelenjében hat embert mozgósított, s mi azonnal elfelejtettük, hogy december 6. van.
G. lánykája tette még érdekessé a gyerekek mikulásvárást. Az óvodában tanulták ezt a versikét:
Pattanj pajtás, pattanj Palkó,
nézd, már nyílik ám az ajtó,
Kinn pelyhekben hull a hó,
s itt van, itt a télapó.
Eddig ez próza, ahhoz képest, hogy el lehet mondani azonos magánhangzókkal is. Csipa a-val, csupa e-vel. Nekünk az i-hangra született változat tetszett a legjobban, mindig megnevettük.
Hát hogyne, mikor azt mondja:
Pittinj pijtís pittinj Pilki
nízd mír nyílik ím iz ijtí,
Kinn pilyhikbin hill i hí
itt vin, itt i tilipi.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4315340544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása