Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.12.09. 05:58 emmausz

Egy bíboros gondolataiból szemezgetek

Ma megosztom veletek Sarah bíboros néhány megfogalmazását, amelyek valamilyen oknál fogva nekem megtetszettek.
Egy elég vaskos kötetből (Esteledik, a nap is már lemenőben) szemezgetek.
Az olvasó azt nyeri vele, hogy érdekes gondolatcsírákhoz jut, s nem kell hozzá végigolvasnia egy hatszáz oldalas könyvet.
Ilyeneket ír a jó afrikai főpap: 
„Világunkat bénító félelem uralja, az ördög csepegteti bele ezt az érzést, hogy elszigetelje egymástól az embereket. Így inkább azt választják, hogy szomorúságban és elszigeteltségben éljenek, semmint elfogadják, hogy másvalakinek a szeretetétől kelljen függniük.” 108. o. 
Ez a bíboros válasza arra, hogy miért kiégett a felvilágosodás óta a szekularizált és az individualizmus túlhajtása árnyékában élő társadalom. Az atomizáltság nem embernek való. A felvilágosult elme hárítja a felé empátiával és szeretettel közeledő abszolútumot.
„A mai kereszténységnek és a világnak az a nagy baja, hogy nem gondol többé arra a jövőre, amelyet Isten készít, hanem megelégszik a földi jelennel. Csak ezt a világot akarja, és csak magunkban akarunk élni ebben a világban. Ezzel pedig bezárjuk az ajtót létezésünk igazi nagysága előtt.” 114. o.
Ugyanaz a gondolat folytatódik.  
Azzal egészül ki, hogy az emberélet nem erre a világra van kalibrálva, hanem távlatai a végtelen irányába tágulnak, de ha egyszer nem akarja látni… még a keresztények jó része sem. 
„Ismertem egy püspököt, aki látva, hogy mennyire megfogyatkozott egyházmegyéjében a szeminaristák száma, bejelentette, hogy minden hónapban egyszer gyalogosan elzarándokol egy Mária-kegyhelyre. Így tett több éven át, hogy megmutassa, mennyire bízik abban, hogy cselekedetének meglesz a gyümölcse; és ma ott tartunk, hogy bővíteni kell a szeminárium épületét.” 115. o.
A bíboros karizmatikus valaki. Nem állíthatom bizton, hogy magáról ír (ismertem egy embert), de valószínűsítem (ott tartunk - írja, s ez akkor saját szemináriumát jelzi). A gondviselésben való bizalom, illetve a közbenjárást kérő ima meghozza gyümölcsét.
Magyar megfelelőjét Varga László püspöknél tapasztalhatjuk, aki rendszeresen adorál a tabernákulum előtt, csakúgy mint egykor az arsi plébános, Vianney Szt. János.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8315344356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása