Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.12.16. 10:01 emmausz

Milyen világ ez? Jöjj el, jöjj el, Emmánuel

Sarah bíboros könyvében reflektál Piotr Bednarski (Kék hóesés) könyvére. Ezt írja:
A lengyel szerzőt még gyerekkorában deportálták Szibériába, a Gulágra a szovjet korszakban. A vonatra felszállva, amely a táborok felé szállította, azt kérdezte magától, miért deportálják vele együtt az édesanyját, aki annyira szép. Van-e szebb a gyermeki szívnek, mint az édesanyja arca? Aztán ezt a választ adta saját kérdésére: „Mert arra a szépségre, amely édesanyámról sugárzott, ott majd szükség lesz.” A szépségre mindenütt szükség van, ahol az ember elállatiasodik, mindenütt, ahol az emberből ördögöt akarnak csinálni… A gyermek rájön a koncentrációs táborokat építő szovjet rendszer és az erőszakos halál förtelmes undokságára, felkiált: „Krisztust keresztre feszítették. Értünk. Ő fiatal volt és szép. Ő szeretett és szeretetet hirdetett, és ennek ellenére, vagy talán éppen ezért megölték… A szeretet talán bűn?”
Megjegyzésem: A korunk támadásai közepette felmerül bennem is: tán a szeretet bűn egyesek szerint, vagy legalábbis nyálasnak számít rozsdás vaskorszakunkban?
És egy másik gondolat: Nem kellene lefordítani, kiadni ezt a könyvet?
***
[Horribile dictu] még kimondani is szörnyű…
Magáról is vall Sarah bíboros. „Guineában születtem, Szeku Turé diktatúrájának idején. Megértettem, hogy a forradalmi diktatúra erőszakosságára az egyetlen válasz a szeretetből vállalt szenvedésben van….Tudtuk, hogy minden letartóztatott testvérünket kínzásoknak vetik alá. A rendszer állítólagos titkos információkat akart kiszedni belőlük. Kétségem se volt afelől, hogy elődömet, Msgr Tchidimbót a legkegyetlenebb kínzásoknak vetették alá. Arról a sok emberről, akiket Szeku Turé börtöneibe zártak, többé semmi hírt nem kaptunk…. A rendszer alantas tagjai féktelen perverziót tanúsítottak: Szerették nézni, hogyan halnak meg foglyaik. Ezzel az ördögi borzadállyal szemben kellett Guinea népét bevonni az isteni szeretet, a megbocsátás világába. Az erőszaknak és a gyűlöletnek csak úgy lehet ellenállni, ha visszahúzódunk Istenbe azért, hogy mérték nélkül tudjunk szeretni. Istenben van az egyetlen reménység. Az Atya magába gyűjti az életet és a szeretetet.”
A szadizmus nem idegen korunktól. Az erős hitű vértanúk „visszahúzódnak Istenbe”. Nincs más lehetőségük. Mikor lesz ezeknek vége? O tempora o mores! – kiáltok fel Ciceróval.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1815354292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása