Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.12.25. 09:59 emmausz

Egy tucat gondolat

Ajándékok (a semmitől a valami felé)
Ha nincs ünnepelt, nincs ajándék.
Ha van ünnepelt, van ajándék.
Feltehető az a filozófusi kérdés, hogy vajon az ünnepelt kapja-e?
Egyik lehetséges válasz az, hogy áttételesen.
1. Adventben elhangzott, hogy a karácsony Jézus születésnapja. Kapjon ő ajándékot!
Mivel nagyon elharapódzott a  fogyasztói társadalom gyakorlata, lőn a kompromisszumos javaslat:
2. A felnőttek egymást ne ajándékozzák meg, elégedjenek meg a gyerekek megajándékozásával, mert a társadalmi nyomás ma már olyan erős, hogy csaknem lehetetlen elszakadni tőle.
3. Két szerzetes vezető beszélget arról, hogy nem tárgyi ajándékot kell karácsonyra adni, hanem kölcsönös figyelmességet, egymásért mondott imádságokat, s azt is lehet, hogy kalapból kihúzzák maguknak egyik szerzetestársuk nevét, akinek „angyalkájává” lesznek, azaz titokban elősegítik boldogulásukat, ahogy csak tudják.
4. Kap mindenki egy papírlapot kedves versidézettel, grafikával, stb.
5. Vegyünk használati tárgyakat, hogy a gyerekek ne vegyék észre, hogy csak ők kaptak ajándékot. Olyasmire gondolok, hogy valami, amit pótolni kellett már, élelmiszer, amit el kell fogyasztani, aztán kész.
6. Ki-ki készítsen valamit a két kezével (általában nem készül el, mert nincs rá idő).
7. Az ajándékozás pusztán figyelmesség kérdése?! Nem könnyű ajándékozni, mert nem lehet se tolakodó, sem pedig banális. Nem az a jó ajándék, ami nekem tetszik, hanem az, ami neki tetszik, még akkor is ha nekem nem tetszik.
8. Szoktam emlegetni, hogy fiatal házas korunkban sok berendezési tárgyat magunk állítottunk elő úgy, ahogyan tudtunk. Egyik karácsonyra kaptam egy satut. Nagyon megörültem neki, mert a megmunkálás egyik feltétele, a rögzítés lehetősége addig nagyon hiányzott. (Utóbb vettünk egy fúrógépet is, bár akkor nem volt ünnep.)
9. Jól megy a sorunk, be kell látnunk, hogy igazán semmi dologra nincs szükségünk. Ez nem könnyíti meg az ajándékozást.
10. Karácsony Betlehemről szól, a Kisjézusról, hiszen neki van születésnapja. Mit kap? Kitől?
„A kisded Jézuskát mi is áldjuk, mint a hív pásztorok, magasztaljuk!”
11. Az Atyától kapja az emberiség a Krisztust.   
„Köszöntést mondunk hát az Istennek, ki váltságot hozott az embernek.”
12. Napi ajándékom, hogy most gyorsan befejezem posztomat.
Legyen méltó módon megünnepelt karácsonya mindenkinek!       

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1315365380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása