Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.01.25. 20:56 emmausz

Jobb felől, bal felől nekem fütyöl

Vagy egy évtizede annak, hogy óriásplakát hirdette: „Ha áram van, minden van.” Kézből kontráztam. Nem igaz. Ha áram van, áramszünet például egyáltalán nincs.
Amikor független bíróságról olvasok, Hofi jár a fejemben, aki azt mondta: Képzeld el, haver, hogy magas az életszínvonal. Persze nem magas, de képzeld el. Hofi analógiájára képzeld el, haver, hogy   a politikailag független a bíróság… Persze nem az, de képzeld el.
A független bíróság ma mintha a lelkiismerettől volna független. Ha nem volna az, nem születne olyan bírósági döntés, ami taccsra akar vágni egy falut, mert … csak.
Ha a bíróság független volna, nem hozna olyan ítéletet, amely bűnözőket sorozatosan jutalmaz vélt vagy valós kényelmetlenségekért, miközben eszébe nem jut az áldozatok megsegítése.
A háttérben meglapuló gonosz meg röhög a markában.
O tempora, o mores – mondta volna Cicero vagy kétezer éve, ha ilyesmivel találkozott volna. Ha a jog a társadalom közmegítélésével szembe megy, ha a saját lelkiismeretével szembe megy, akkor valami nincs rendben a paragrafusokkal.   
Ha a bíróságban van annyi gerincesség, mint az anekdotabeli párttagban, akkor nem hoz polgárpukkasztó ítéletet érdekköröktől megvezetve.
Kérdezheted, hogy mi történt az emlegetett páttaggal?
A történet szerint a pártkongresszuson minden hozzászólót megválogattak, és minden hozzászóló kezébe nyomták felolvasandó „véleményét”.
Az egyszeri párttag is felment a pódiumra, és elkezdett olvasni. Egyszer csak azon kapta magát, hogy minden leírt mondat keresztbe áll benne. Akkor felnézett és ezt mondta: Elvtársak! Meg kell vallanom önöknek, hogy nem értek egyet a véleményemmel! 
Ha a bíróság nem az igazságot keresi, hanem a kiskapuk között lavíroz, akkor baj van az igazságszolgáltatással.
Ha lelkiismerete ellenére hoz döntést, akkor meghasonlik önmagával.
Mintha közeledne ez az állapot, és ez sajnálatos.
Az okokért nem kell messzire menni. A tízparancsolat minden ember lelkiismeretébe van oltva. Ha onnan elűzzük, vele a Abszolútumot űzzük el, s ha nincs senki, aki felülírhatná a visszaéléseket, akkor minden előfordulhat, elő is fordul, mint az már annyiszor megtörtént az emberiség történetében.
 
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3615427674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása