Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.03.25. 02:50 emmausz

„Jaj, anyám, én nem ilyen lovat akartam”

Azt gondoltam, hogy a korona szóval kapcsolatban számos közmondást találok. De nem így van. Mindössze hármat sorol a szakkönyv.
- Leesett a koronája.  Elvesztette asszonyi tisztességét.
- Nem esik le a korona a fejéről. Nem válik szégyenére, ha elvégzi a munkát. Ne finnyáskodjon!
- Felteszi a koronát valamire. Munkásságát még nagyobb dicsőséggel gazdagítja. 
Hozzátehető még, hogy Ugocsa non coronat. (Ugocsa nem koronáz). Ismert történeti közmondás. Eredetét pontosan megállapítani nem lehet.
Az értelmező szótár gazdag anyagot kínál korona szócikkében.
1. Uralkodói fejre való kör alakú dísz, pápai, császári, királyi főúri, bárói, grófi, hercegi korona; hétágú korona; ötágú korona.
2. uralkodói méltóság. Pl. lemond a koronáról
3. javak birtokosa mint jogi személy. A birtok a koronára száll.
4. (átv.) működés kiemelkedő része, munka koronája; rossz cselekedeteit betetőzi egy még nagyobbal;  teremtés koronája: (vall.) az ember; (tréf.) a férfi.
5. (állattan) Az állat lábán a pata v. a köröm felső szélét szegélyező rész.
6. A fog zománccal védett része
7. a hibás fogra ráerősített burkolat: fogkorona. 
8. (csill.) A Napnak legkülső, látható része
9. (növ.) lombkorona. + A répa leveles része.
10. (tört.) pénznem. skandináv államokban és csehszl. pénznem, svéd korona.
11. Az agancs legfelső ágainak csoportja.
12. (vall.) Papi korona: időszaki papi gyűlés a kerületi esperes vezetésével.
13. (zene) A hangot meghosszabbító jel.
Szóösszetétel(ek): 1. koronaékszer; koronaerdő; koronafűrész; koronagyémánt; koronaherceg; koronajószág; koronaország; koronaörökös; koronaromlás; koronatartomány; korona-terem; koronauradalom; koronavaluta; 2. aranykorona; fakorona; fogkorona; lombkorona; papírkorona; töviskorona.
Idén immáron egy 14. elképesztően rossz kicsengésű jelentéssel bővítendő az értelmezőszótár anyaga. Ez pedig a koronavírus: a COVID 19, amellyel kapcsolatban egy másik fogalom is megjelent a köztudatban: a pandémia, azaz az egész világra kiterjedő járvány.
***
Hogy új szavak törnek utat a nyilvánosságban, arra példa, hogy a 90-es évek elején a parlamentben egyik vezető tisztviselő érdeklődött az iránt, hogy mi a pedofília szó magyar jelentése. Mondom neki, hogy fiatalkorú gyerekek megrontásával elkövetett bűntény. Pederaszta hasonló értelmű, de elsősorban fiú elszenvedői a felnőttek homoszexualitásának.
Más alkalommal valaki cikket írt a szubszidiaritásról, de valójában a szolidaritásról szólt a cikke. Úgy kellett utána szólni, hogy fogalomzavar, amit alkotott.
Hát nem árt vigyázni. Négy lába van a lónak, oszt mégis megbotlik olykor.
***
A nap eseménye: A pápa a világ összes keresztényét imára hívja: Ma délben együtt mondjuk el a miatyánkot (Pater noster). Jó oka van.


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9315554310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása