Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.04.19. 04:16 emmausz

Milyen nap van ma?

Amikor az Amerikai úti Klinikán feküdtem szubintenzíven, minden műszakba lépő nővérke megérdeklődte, hogy milyen nap van ma. Egyszer meguntam, s megkérdeztem tőlük, hogy miért fontos, hogy napjában háromszor kitaláljam, hogy milyen nap is van. Mentegetőzve válaszolta a kérdezett, hogy ez nem a bosszantásomra kitalált macera, hanem a terápia része. Tudatomnál vagyok-e, realitásérzékem nem hagyott-e cserben. Volt egy másik kérdésük is, hogy most melyik intézményben vagyunk. Magam is meglepődtem, amikor egy egyébként a normalitás jegyeit mutató öregúr teljes határozottsággal állította, hogy a szegedi klinikán van. Nos, ezért kérdeztek bennünket.
S mindez azért jön elő, mert a nyugdíjas életünkből hiányzik a munkába menetel öt napja, s az abból adódó ritmus. Avagy ki ne ismerné a Blau Montag fogalmát, ki ne számolná, hogy hány nap van még hátra péntekig, mikor jön már a szabadszombat, a vasárnap.
Most ennél is cifrább a helyzet. Nemigen mozdulunk ki, kérésre, s valamennyire a saját jól felfogott érdekünkben sem. Nincs csekkel postára menés, nem érdekel, hogy ma meddig volna nyitva ez, meg az a bolt. Nincs reggeli mise, nincs szerda, és szombat, amikor a szemetet elviszik. Ha éppen nem halljuk a kukás autó hangját, könnyen kiesünk még ennek a ritmusából is. Egyik nap éppen olyan, mint a másik. Még szerencse, hogy a számítógép jobb alsó sarka mutatja a dátumot, a naptár pedig megmutatja, hogy akkor milyen nap is van ma.
No, nem tragikus a helyzet, hisz látszik, hogy alig van tétje a napok sorrendiségének. Ha itthon rostokolunk, akkor nem vonatkozik ránk a hétvégi szigorkodás, mindegy, hogy hova nem mehetnénk polgármesteri rendelkezés alapján. A négy fal közül nézünk a világra.
Tudjuk, hogy S. V.-nál Natick Massachusetts-ben ma esett a hó, hogy Newarkban Cs. klasszikusokat olvas, hogy M. Piliscsabán elkerített részt készített a húsvéti nyuszinak, s azt is tudni véljük, hogy még sokáig nem simogathatjuk meg sem az unokáinkat, sem a nyuszit. Magam próbálom arra érdemes olasnivalókkal körbevenni magamat (most Camus: Pestis c. munkáját), s jó zenéket hallgatni.
Az erkély repedéseiben fészket rakni akaró darázzsal meg felvettem a harcot.
Sikerült pofon vágni, mire elrepült.
Ne is jöjjön vissza! 
***
Olyan zenét kerestem, ami kicsit dinamikus voltával életkedvet ad, maga is dinamizál. Ezúttal Bartók B.: Allegro barbaróját vezeti elő a fiatal Kocsis Zoltán. Itt: https://www.youtube.com/watch?v=AwCP2US7BaU

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3015623306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása