Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.05.06. 03:56 emmausz

Széljegyzetek

Papp Miklós (aki tényleg pap) szájából több alkalommal elhangzott az a felszólítás, hogy combos elgondolkoztató könyveken rágjuk át magunkat. Ennek jegyében talán másodszor is nekifogtam a Newman-breviárium olvasásának. Róla elég azt tudni, hogy anglikánból lett katolikus pap, majd főpap, bíboros. Newmant nemrég avatták szentté. Életműve harminchét kötetben jelent meg, valamint posztumusz még hozzájött hat kötet. Ezekből kivonatolták a breviárium anyagát, ami ugyancsak vaskos kötet. 
Egyszer már próbálkoztam a könyv elolvasásával, majd valami kizökkenthetett, mert otthagytam. Most újra felfedeztem, s meg se kísérlem részletesen megidézni. Inkább saját ösztöneimre hallgatok. Rendes szokásom, hogy a könyvekbe széljegyzeteket firkálok. Utóbb némelyiket el se tudom olvasni, más részük talán már nem is aktuális, de vannak köztük érdemesek is. Akár így, akár úgy, egyben közösek, mégpedig abban, hogy nincs szerkezeti összefüggés köztük, s egyáltalán semmilyen összefüggés sincs közöttük, csupán az olvasott szövegtestre adott reflexiók.
Nos, ezekből szemezgetek néhányat.   
- A Newman címre hallgató előszófélében megakad a szemem a szelíd fény kifejezésen. Ezt a szópárt magam is használtam, amikor cikket írtam arról, hogy milyen nevet kapna az indiánoktól Isten. Választásom a Szelíd Fényre esett. Ezzel a címmel is jelent meg az IGEN c. kat. ifj. lapban valamikor ebben az évezredben.
- Azt írja, hogy „A Teremtőnek nincs kezdete, mert ha valami más előtte való által jött létre, akkor miként jött létre ez a más?” Válaszom, hogy aki az időn kívül áll, annak nem lehet kezdete. Nincs előtte, s utána sincs. A Krédó pontosan fogalmaz:  Hiszek egy Úrban, Jézus Krisztusban…  aki …született az idő kezdete előtt.” Tehát időtlenségbeni örök jelen az élete, nincs kezdete és vége - VAN.
- Később is kitér az örök életre, és Istenre vonatkoztatva így ír: „Millió évek múltával ugyanolyan (helyesebben nagyobb) édességet fogok benned találni, mint kezdetben.” Nem más ez, mint hogy felfogásában az örök élet dimenziói kiterjednek, s ugyanúgy élünk tovább, mint a földön, csak még sokkal jobban. Hát nem. Az örökkévalóságban nincs idő. Élet van. Örök jelen van. Szerintem a dolgoknak intenzitása van, s nem egymásutánisága. Persze én se tudok semmit.
- Egy páli verset idéz, amelyet magam is nagyon szeretek. „Hogyan higgyenek abban, akiről nem hallottak? S hogyan halljanak róla, ha nincs, aki hirdesse? S hogyan hirdesse az, akit nem küldtek?” A papi meghívásról szól. (Róm 10,14sk) A Mester is szorgalmazta: Kérjétek az aratás Urát, hogy küldjön munkásokat aratásába.     
- S végül egy blődli: Azt olvasom sokol-dalú. Itt van a sorvég miatt elválasztva. Katonáéknál két éven át SOKOL-t hallgattunk. Az a rádió SOKOL-dalú volt, s nem igazán sokoldalú. Rég volt, tán igaz se volt.  
***

Zene. Mit is? Hm. Legyen a jazz-es hangzású The Time c. munka by Dave Clark Five. Így kell egyforma tempóban kimérni az időt, ahogy a dobosuk teszi. https://www.youtube.com/watch?v=T6UmZbN2WQ4

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr10015663352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása