Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.05.30. 22:57 emmausz

Pünkösdre

Öröm, erő, szeretet
„Nem kell, hogy mindig igazam legyen, mert nekem is terhes már. Szeretném, ha egyszer nem lenne igazam. Szeretnék egyszer kicsit önző lenni, bölcsen vigyorogni akkor, amikor mások harcolgatnak. Az afférok kis vacak igazságok” – jegyezi meg Latinovits, és sajnos igaza van, amikor szeretné, hogy ne mindig legyen igaza.
Vele ellentétben Besenyő Pista bácsi rosszul tűrné, ha nem neki volna igaza: „- Igaz? Igaz. És kérem, máris igazam van. Azzal, hogy megállapítottam, már megint igazam van: 2. Amíg idejöttem, már háromszor volt igazam. 5. S most is igazam van: 6. Ha nem szólok semmit, akkor is igazam van. Hét. Annyiszor van igazam, ahányszor csak akarom. Nyolc.” Ugye nem kell mondanom, hogy Besenyő Pista bácsi Laár András kabaréfigurája. Mindenesetre a férfivilág tele van a tökéletesség látszatát fenntartani akarókkal. Latinovits már-már belefárad ebbe is. Ködszurkálás az ő igazsághajszolása is.
Hozzám közelebb áll az az önvallomása, amely így hangzik:
„Az embereknek mosolyra, örömre, erőre van szükségük, szeretetre van szükségük, hogy éljenek, dolgozzanak, és higgyenek abban, hogy van értelme az életüknek és munkájuknak.” Kell-e pünkösdre szebb kívánság, mint az övé? Hogy jelenünket csakugyan az öröm, az erő, a szeretet, az élet, a munka, a hit, az értelem hassa át.
Erős hasonlóságot mutat a Lélek ajándékaira. Sorolom őket: bölcsesség, értelem, jó tanács, lelki erő, tudomány, jámborság istenfélelem. Ezek nagyjából az Izajás által felsoroltak. Illő, hogy pünkösdkor számot vessünk létezésükkel.
Bár idesorolhatnánk Pál Galatákhoz írt levelének fontos kitételét is. Pál kinyilvánítja, hogy a Lélek gyümölcse a szeretet, a szeretet uralmának a jelei az öröm és a béke, megnyilvánulásai a türelem, a kedvesség és a jóság, kiteljesedésének a feltétele a szelídség és önmegtartóztatás (önuralom?). (Vö. Gal 5,22)

Pünkösdkor ezeket ünnepeljük, ezekre számíthatunk, ha készek vagyunk fogadni a Lélek ajándékait. Ezekben tobzódhatunk, ha lerázzuk magunkról a civilizációs mocskot, port, hamisságokat, megtévesztéseket, rágalmakat… Nem is sorolom tovább.
Hát akkor most erősödjünk, tápászkodjunk, kapaszkodjunk a jóba, az igazba, a szerethetőbe.     
***
Hosszú kihagyás után maszkot húzva elmentem FülesBagoly rejtvénylapot venni. Átfutottam a füzetet, de egy viccét se találtam elég jónak ahhoz, hogy idemásoljam. Viszont három feladványt azonnal megfejtettem. Vagy könnyebbek voltak (nem hiszem), vagy kipihenten fogtam hozzá a megoldásokhoz. Ez utóbbi valószínűbb.
*** 
Szombat este Cape Canaveralról két fős legénységgel űrhajót indítottak. A FOX News közvetítette, s a PC-n rengeteg hozzászólás üdvözölte az eseményt. Érdemes lenne az ide felpakolt Chuck Norris-poénokat összesöpörni. Kettőt nyakon csíptem a sokból. 1. Ch. Norris esővízből is képes hóembert készíteni. 2. Fogd be a pofád Ch. Norrisról!
A kilövés egyébként parádés volt, a helyszínen végignézte Trump elnök.           
Ünnepi zene? Döntöttem. Illő is, ismert is az első harmada, magasztos is: Charpentier Te Deum.
https://www.youtube.com/watch?v=I3LIlzPtsmw

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1215730550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása