Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.09.10. 14:48 emmausz

Ablakok

A gondolatot Mándy Ivántól vettem.
Az ablak híd a külvilág és a belvilág között. Kilátni, meg belátni, ahogy Mikszáth írja egyik novellájában. Az ablakok sokfélék, és tükröznek valamit abból a civilizációból, amiben keletkeztek. Valaha tán hólyaghártya adott némi világosságot s óvta a belső teret az időjárási szélsőségektől. Aztán az ókorban már kezdtek üvegablakokban gondolkozni. Szépséges művek születtek később, az ólomberakásos színes üvegek alkalmazásával. A pórnép örült, ha egyáltalán volt ablaka hajlékának. Rómában az emberek nem igazán foglalkoztak a hideg elleni védekezéssel. Szimpla ablakaik mögött télen nemritkán fáztak. Kis koromban dupla ablak mögül néztünk a világra, sok apró szemből állt az ablak, hogy törés esetén csak a hibás kicsi részt kelljen cserélni. Ócska volt a házunk, s egy-egy nyugatról lecsapó zivatar be-belátogatott a konyhánk kövére. Nem sokkal a 2. vh után laktunk ilyen körülmények között Kelenföldön, ahol az ablaktáblák között vászonroló árnyékolt. Zuglói lakásunkat kicsapható faredőny óvta, de gyakran meghibásodott, mert már vén volt. Kispesten pedig spalettáink voltak. Józsefvárosi lakásukban ketté csavarható dupla ablakok leledzettek, s minden ablaktisztításhoz ketté kellett bontani az ablakokat, hogy (szaknyelven) a kettest és hármast is megpucoljuk. Előre jutást óbudai lakásunk ablakai jelentettek. Itt már thermopan ablakokkal számolhattunk. Mivel légmentesen ragasztva vannak a táblák közbezárt légréteggel, fele munkával tisztíthatók. Az újabb lakások már háromrétegű thermopanok a még jobb szigetelés miatt.
A hollandok nem tesznek az ablakokra függönyt Én is szeretek kilátni a környező rétre. Ám nem ez az általános divat. Hanem a sötétítő függöny és a csipke függöny párosa.
A seregben szolgáló üveges fickó azt mesélte, hogy az üzlet prosperitása érdekében megfizetett néhány suhancot, hogy üssenek ki néhány ablakot. Aztán megjelent ő, a kárelhárító.
Hasonló történettel állt elő az egyik ablakpucoló. A nehezen tisztítható üvegeket kirúgta, és sajnálkozva jelentette, hogy kitört néhány ablakszem. Az új üveget azután néhány mozdulattal meg tudta már tisztítani.
Egy másik ablaktisztító Svédországban arra lett figyelmes, hogy a tisztító ember spirálisan, csigavonalban pucolva folyamatosan dolgozik, mint a kombájn az amerikai prérin. Sokkal gyorsabban végez. Ugyanő elmesélte, hogy egy öregasszonynál is ő pucolta az ablakokat. Egy alkalommal azután az történt, hogy a nő megkérte, hogy ne pucoljon semmit, csak beszélgessen vele egy órát. Ugyanúgy megfizeti, mintha az ablakokon matatott volna.                
Máris sok a szöveg  egy poszthoz. Akkor filmes szakszóval élve: ennyi.  
***
Tamkó blogjából: Pista azt mondja, hogy hazudik, de hát nem hazudik, tehát hazudik.
Persze, azt hazudja, hogy hazudik, ám mi jól tudjuk, hogy nem hazudik.

***
VD blogjából: valahányszor filozófiával kezdek foglalkozni, mindig villanyszerelés lesz belőle.

Egy viccre hajaz: KGST-ben a szovjet traktor-alkatrészeket, akárhogy rakjuk össze, valahogy mindig tank lesz belőle.
***
Saját blogomból: A keserű barackmagot az különbözteti meg az ehetőtől – aki akarja.”
Én is csak aktualizáltam az eredetit: A kétpúpú tevét az különbözteti meg az egypúpútól – aki akarja.
***
A messengerből:
-  Aztán ivott-e kend már valaha rossz pálinkát?
– Ittam.
– Oszt milyen vót?
– Jó.
***
AIRportal.hu: Manchestertől Teneriféig majszolt egy doboz chipset egy utas az EasyJet járatán, hogy ne kelljen maszkot viselnie a fedélzeten. (Korunk karikatúrája)



Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr716196632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása