Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.09.12. 21:08 emmausz

Egy érdemes nap

Ma kint voltunk P.csabán.  Mica – mondhatom – magas létrára kapaszkodva dolgozott. Hősies volt elszántsága. Én is letettem valamit az asztalra. Én voltam az Untermann. Az imádkozó alsó ember, de leginkább csak a létrasor lengéscsillapítója.
Gyorsan elment a nap.
Levente trombita-kottáját egy óráig olvastam. Lapról olvastam. Sokféle szerző ismert darabját kínálja lejátszásra a szerkesztő. Pl. volt katonatársam, a keramikus Brodszky F. egyik ősétől, a komponista Brodszkytól elég sok anyaggal találkoztam. Aztán Purcelltől Bachig, Beethoventől Csajkovszkijig terjed a széles skála.
***   
Éjszaka néhány pattern járt az eszemben. Régi találmányaim ezek. Most megpróbáltam mondatba gyűrni őket. Ilyenek lettek: Szir-szar szűrszőr szúr.  Szár-szer-szór kimaradtak. Hát az utóbbiak nem álltak össze mondatba.
A másik érdekesebb sor: Ár ér ír orr, őr, úr űr. Most kiegészítettem a lehetséges mássalhangzókkal. Így sokkal teljesebb. Ár, bér, csér, dér, fér, gér, hír, ír, kér, mér, nyer, orr, őr, er-ő, sö-r, szőr, túr, tör, tér, vér.
***
A Libri kirakatában tábla kb. ezzel a szöveggel: A járvány miatt egyszerre maximum 15 ember tartózkodhat. Mondom feleségnek: Hogy örülnének az eladók, ha az ismert könyvkereskedelmi gondok ellenére összejönne a kívánt 15 vevő egyszerre.
Érdeklődéssel fogadtam Limpár Imre könyvét 100 mondat, amely megváltoztatta az életemet.  Kossuth kiadó 2020. Ilyenek vannak benne, halottról vagy jót, vagy semmit.  Majd még beszélünk. S még 98. igazat kell adnom a pszichológus szerzőnek, aki azt elemezi, hogyan hatnak évtizedekig végig nem gondolt mondások, közhelyek, s hogyan befolyásolják mindennapjainkat, okkal vagy ok nélkül. 
Izgalmas kalandra hívja az olvasót. Arra ösztönzi, hogy ki-ki szedje össze azokat a mondatokat, mind a 100-at, amelyek valamiféleképpen hatottak életére.

Grószi pl. magáról: Talán csak én lennék az okosabbik.
Iskolában: A szép kezeddel írj.
Gyerekek száján: Cini-cini hegedű, macska lika keserű.
Grätzer József: Adorján, hármat ugrik a létrán.
Otthon: A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát.
Stb, stb. Nem ígérem, hogy elmegyek százig.
***
Zene. Levi egyik kedvence, az Il silenzio.
https://www.youtube.com/watch?v=DRrTujHaHis


    

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8916199250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása