Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.09.13. 20:28 emmausz

Mari-vers

Szűkebb társaságunkba négy Mária is tartozik. Hogyne. Hiszen amikor mi gyermekek voltunk, a legtöbb lánykát Máriának, Erzsébetnek, Margitnak hívták. Aztán a Dzsenniferek kikoptatták őket, s ritkaságszámba megy, ha valakit ezekre a nevekre keresztelnek.  
Szept. 12-én egy régen írt versemmel köszöntöttem a Máriákat. Annak idején, amikor a Távlatok szerkesztőségében dolgoztam, kezembe került Gyurkovics Tibor Névike c. kötete, amelyben a különféle keresztnevekre rímbe szedett asszociációit írta meg. Egy kötetnyit. Persze egy lap egy négysorost tartalmazott, ha jól emlékszem. Így volt vagy se, ma már ez teljesen mindegy. Ami témámhoz tartozik: a vers keletkezéstörténete dióhéjban ez. A Névike megihletett engem, és Mária nap közeledvén hamarjában leírtam a Mária becenevek kapcsán feltoluló asszociációimat. Így állt össze a Mari-vers. Mivel pedig egyik Mária nevű kollegina sokunkat meghívott vendégségbe, nála aztán egy meghívott vendég, egy kanadai nő felolvasta a publikum előtt.
Mostanság feleségnek elmondtam, hogy idén ezzel a versikével köszöntöttem csoportunk négy Máriáját. Mire ő azt mondta, hogy nem is ismeri ezt a versemet.
Nem gondoltam volna. Inkább úgy lehet, hogy az évek során elfelejtette.
Nekem ez most apropó arra, hogy posztomba emeljem a régi rigmust.

MARI-VERS

Mária,

dallamos, mint az ária.

Mara,

ködpára, zúzmara.

Ria?

Ria, Hungária.

Mary?
Van, aki nem isméri?

Riska,

szegény mint egy riksa.

Marcsuka,

Mint a csuka karcsuka.

Marcsa,

finom, mint egy harcsa.

Maruszja,

nincsen neki bajuszja.

Marcsi,

szereti a Karcsi.

Mari:

mosolygós és ari.

Mariska,

vállán lóg a tarisznya

Marika,

gazdag mint Amerika.

Mariann, [ejtsd: mérienn]

kérdezem, hogy mér ilyen?

Mirjam,

csak utánozni bírjam.

Marica,

dorombol, mint a cica.

Marina,

sebes mint a paripa.

Marióra

csendes mint a falióra.

Marietta.

hosszú, mint egy pipetta.
Isten éltessen minden Máriát, 
koccintsunk, kezünkben tartva
egy pohár jó piát. 
egy jó pohár piát!

***
Ma újra érdemes napunk támadt. Sikerült, amit elterveztünk, szép nap végén adunk hálát Istennek.
***
Újabb lemondás a vírusveszély miatt. Elmarad a tervezett osztálytalálkozónk. Azt hiszem, az adott helyzetben jó döntés. Magam is kerülöm a kontaktokat, lévén koros valaki, és krónikus nyavalyák viselője.
***
Zene.  L. Cohen, So Long, Marianne https://www.youtube.com/watch?v=3XzAjfwQtvM

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8116200134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása