Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.10.11. 03:49 emmausz

Elmúlt egy nap

Tegnapi posztom címe Drága napfény volt. Ez egy fiatalságomat idéző Szörényi-Bródy szerzemény szófordulata, amit Koncz Zsuzsa énekelt a Kisvirág c. lemezen. Nos, ebben A napfény c. dinamikus számban tér újra és újra vissza a drága napfény kitétel. Ma már számtalan zene megfordult belső hallásomban, utóbb már kb. egy órája ez a szám. Kikerestem a youtube-on, s nem csalódtam. A megjelenése óta nem kevesebb, mint 49 év telt el, mégis, ma is ugyanúgy tetszik, mint amikor megismerkedtem vele. Annak idején természetesen megvettem ezt is, mint minden Illés-lemezt.  
Akik elég régóta élnek, tudják, hogy az Illésnek nagy szerepe volt abban, hogy a beat-zenét áttegyék magyarnyelvűre. A temérdek angol mellett felüdülés volt magyar beat-zenét hallgatni. Hozzáteszem, hogy ráadásul jót. Ezek egyike volt A Napfény c.
Ami érdekes, hogy szombatra szikrázó napsütést ígért a meteorológia, ám a valóságban kissé fátyolfelhős volt az ég, aztán be is felhősödött, úgy hogy mindjárt fázósra hűlt a levegő. A tervezett sétáról azonnal letettem. Hozzáteszem, hogy a forgóimat elég gyorsan kezdem érezni gyalogláskor. Hogy a séta felüdít-e, vagy éppen felgyorsítja a porckopásokat, az jó kérdés.
Fogalmam sincs.
Annak idején, amikor Tücsi térdízületi fájdalmaira panaszkodott, a szakorvos ránézett a lábára, és arra biztatta, hogy igazoljon le egy női focicsapatban: dolgoztassa meg a porcokat. Aztán egy másik is megvizsgálta, és első lépcsőben műtétileg kitisztította a sérült daraboktól a térdét, majd jött a komolyabb műtét.
Nekem hasonló esetem a biciklizéssel volt. Meglehetős rendszerességgel cangáztam a környéken ide-oda. Hol Pomázra, hol Budakalászra, hol Zuglóba vitt az utam. Ám egyre inkább azt tapasztaltam, hogy a mozgásom nem javul, hanem romlik. Egyre jobban kihevülve, egyre inkább dobogó szívvel tértem meg ezekből az utakból. Csak nem Churchillnek volt igaza? – „Csak semmi sport!”
Van, akit fejleszt, van, akit tönkretesz.
Ma mindenesetre a borús időre fogtam, hogy magamat visszafogtam.
A sok rossz hír mellett vannak üdítők is. A Bethesda kórház nyerte el a családbarát kórház kitüntető címet. A másik, hogy megnyílt a Kertész Imre-ház, amely alkalommal OV rövid beszédet mondott, nagy intellektusú írónak elismerve Kertész Imrét, aki nem szerette a szocializmus mindent tiltó, elszürkítő valóságát. Jó érzékkel és jó stílusban tette meg az író észrevételeit. Amiket olvastam tőle, s amiket a rádióban hallottam az ő felolvasásában, mindezt alátámasztják.
Ami pedig az EU birodalmi törekvéseit illeti, nagyon unom az ócska egy kapura való játszást. Költői kérdésem: Mikor fogja már megmondani illetékes helyen egy politikus, hogy hagyják abba országunk szekírozását, vegyenek maguknak egy keljfeljancsit, és azzal szórakozzanak.  
***
Zene. 
Nem kérdés. Szörényi-Bródy A napfény

https://www.youtube.com/watch?v=MOhWF05So38

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7416234782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása