Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.10.14. 02:57 emmausz

Csillagidők

Olvasom, hogy az idő elmúltával egyre kevesebb olyan élményünk van, ami életünkben most először ér bennünket. A szerző elmegy odáig, hogy a nagyon idős embernek már csak egy első élménye várható, amelyről nem tud beszámolni. Én még örömmel fedezem fel, hogy vannak első történések életemben, s ezeket számon tartom, le is szoktam írni őket. Ezek persze nem olyan súlyúak, mint pl. gyermekeim születése, de tényleg újak. Most nem számolhatok be ilyenről, de három napja pl. mindnyájan megértünk egy soha vissza nem térő szimmetrikus dátumot: 10 10 2020.
1992-ben pl. 46 éves voltam, mert 46-ban születtem. Persze mindig elmondható, hogy a mai dátum még sosem szerepelt a világtörténelemben, de azért ennél érdekesebbre gondolok. Nyáron pl. láttam azt az üstököst, amely csak 5000 év múlva tér vissza.
***
Csillagórákról írt Stefan Zweig, de nem írt az Egri csillagokról, noha Dobóék elkapták a török grabancát, megfutamították az oszmán sereget. Lehet, hogy olvasta Gárdonyit?
Nekem csillagóra a Stille Nacht születése, de ugyanígy csillagóra a Fel nagy örömre c. dal is.
A slágerek közül érdekesnek tudom a Yesterday c. slágert. A történet úgy szól, hogy McCartney palacsintát kért vacsorára feleségétől, de dallamba ágyazva. Másnap elénekelte a társainak, s egy új szöveggel világsláger lett a dallamból.
Saint-Saëns baráti társaságát szórakoztatta azzal, hogy elképzelte, hogy viselkednek az állatok, s mozgásaikat zongorán bemutatta. Akkora sikere lett, hogy rábeszélésre opust faragott a vázlatokból. Így született Az állatok farsangja. (Jut eszembe, Karinthy azzal szórakoztatta társaságát, hogy bemutatta, hogy egy ló hogyan brekeg, a kecske hogyan nyihog, a macska hogyan ugat, és a tyúk hogyan nyávog.)           
Nem tudom, a Bródy-dal keletkezéstörténetét, de valószínűleg gyerekeinek írta a Mit tehetnék érted c. számot. Utóbb gyerekkórházban alkalmazták nagy sikerrel a betegek feldobására.
Zoránnak is van két olyan slágere, amelyeket különösen is szeretek hallgatni. Egy újabb, a Kóló, és egy korábbi: Kiáltás a csendben. Megjegyzem: mindkettő Presser szerzeménye.
***
Zene. Mostanra az utóbbi Zorán-számot választottam.
https://www.youtube.com/watch?v=oklhSFudw1k

 


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4016238530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása