Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.11.05. 18:28 emmausz

November 5. Imre napja

Az Imre a gót Emmerichből jön, s mint oly sok név, uralkodó jelentésű.
Sok híres Imre volt, van, és reméljük, lesz is.
Szent István fia tán a legismertebb köreinkben. Szent Imre, aki fiatal házas korában hunyt el. Képzett férfi volt, hadsereg irányítója. Imre tragikus halála miatt a trónra nem jutott Szent István leszármazott. Szent Imre József-házasságban élt fiatal feleségével, ezért szokták liliommal ábrázolni.
Számos művészt megihletett, sok szobor és kép keletkezett a királyfiról. Mivel Prokop Pétert olvasom, kötetéből választottam egy Szent Imrét ábrázoló képet.
Imre olyan név, hogy olasz változata földrész neve lett. Amerigo Vespucciról nevezték el az Újvilágot Amerikának, ahol mostanság épp az elnökválasztás folyik meglehetősen gyanús körülmények között. Hová fajul el a nyomorult érdekekért folyó küzdelem. Úgy hírlik, hogy némi kékcédulás befolyás torzítja a tisztánlátást. Mindenesetre bíróság fogja tárgyalni a visszaélések ténylegességét, vagy hamis hírét.  Majd meglátjuk, mire mennek. Nehéz jövő előtt áll a földrész, de nemcsak az övék, hanem a miénk is. Isten óvja teremtését a héják elől, a profitéhségben szenvedő betegektől.   
Imre.
Ami még kapcsolódik hozzá, a család régi barátja, Szilas Imre, aki Amerikában találta meg a kiteljesedés lehetőségét. Isten éltesse őt, és minden Imrét!
Minden névvel kapcsolatban összehozható egy kínrím. A klasszikusok közül való:
Adorján,
hármat ugrott a létrán.

Katica,
karmoljon meg a cica.

Így lehet pl.: Imre,
nevetek enyéimre.

***
Ma nehéz az erények értékvoltát szorgalmazni. Mint a mai prédikáció során elhangzott: egy mai, nike-cipőben eltemetett, boldoggá avatott fiatalra jobban figyelnek a tinik, mint egy ezer éve élt valakire, akiről alig tudunk valamit. Ez kétségtelenül így van. Azért nem adhatjuk fel azt a meggyőződésünket, hogy a jóra való törekvésnek, az erényességnek életünk mércéjének kell lennie.
***
Zene. Szilas Imre: Karácsonyi beat-mise Istengyermek c. száma    
 https://www.youtube.com/watch?v=XYCaz91lJoE&list=PLj-X_3xfhyU6YTZKGZgODY2X-wKcVe4fI&index=17

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4416275240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása