Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.12.20. 03:24 emmausz

Elmélázom a tanár úr két mondatán

Kodály: „Nincs olyan egyéni eredetiség, amely nem gyökerezik valamely nemzeti eredetiségben. Nemzetközi érdeklődésre annál inkább tarthatunk számot, minél magyarabbak vagyunk.”
A mester e két mondatából válik érthetővé, hogy miért nem kap érdemeinek megfelelő rangot a világ zeneművészetében. Ő magyarként éli meg emberségét. S ettől karakteres.
Ha gamelán zenekart halluk, tudjuk, hogy hol vagyunk. Ha dobkórust hallunk szólni, bonyolult képletekkel, tudjuk, hogy hol vagyunk. Ha jódlizást hallunk, ugyancsak tudjuk, hogy hol vagyunk.  Ezzel szemben a világzene innen is, onnan is csipeget, és már nehéz követni, hogy hol keletkezett s mit fejez ki. Lehet, hogy jól hangzik, de gyökértelen.
Nézzünk szét az egyéb területeken. A balatoni sárga-zöld színkombinációjú házakat látva tudjuk, hogy hol vagyunk. A faragott székelykapukat látva tudjuk, hogy hol vagyunk. De az iparművészeti Múzeumot látva is tudjuk, hogy hol vagyunk. A ma építészeti alkotásait látva, nem tudjuk, hogy a földgolyónak melyik részén tartózkodunk.
Nem azt mondom, hogy építsük fel a nagy falat magunk köré, de azt igen, hogy az idegennyelvi hatásokat asszimiláljuk saját nyelvünkbe. Ez meg is történik általában. Igaz, hogy a computer kapott magyar nevet, de a számítógép mellett elmegy a komputer is. Igaz, hogy volt törekvés az emailt magyarítani. Többé-kevésbé  el is terjedt a villámposta és a drótposta név, de ha valaki emailt küld, azt is megértjük. Meghonosodott a fájl szó is. Összetett szavunkká lett a fájlnév, és a toldalékolással beékelődtek a műszaki szavak: printelünk és szkennelünk, ha kell.
Ezt kellene tenni az élet minden szegmensével.  Építkezzünk magyarul, legyen saját stílusa minden termékünknek, minden dalunknak, minden szokásunknak. Ha valaki hozzánk látogat, nem gondolnám, hogy azért érkezik, hogy éppen olyan benyomások érjék, mint otthon. Inkább azt hiszem, hogy a magyar kultúra értékeivel szeretne ismerkedni. Rajtunk áll, hogy megadjuk-e ennek az esélyt.
***
Maszk-készítők. Felhívom a figyelmeteket arra, hogy érdemes mintadarabokat eltenni a legkülönfélébb maszkokból. Egyszer még kiállítási tárgyakká fognak előrukkolni. Minden magára  valamit adó cég saját emblémás maszkkal rukkolt ki. Mivel a használt maszk fertőzhet, új maszk példányokat lenne érdemes összeszedni. Tehát nem a sebészeti egyenmaszkra gondolok.
Maszkra fel! Különösen is érdekes lehetne a tréfás megjelenésű maszkokat begyűjteni. 
Az én fantáziám nem terjedt ki az érdekesség szempontjára, bár egyik maszkomra ráírtam, hogy
HÜLYE COVID-19!
***
Napi egy-másfél órát sétálok. A lakásban. Entlang. Rájöttem, hogy nem egyformák a lábaim. Az egyik jobb, mint a bal.
***
Plébánosunk megelőlegezte, hogy szép karácsonyunk lesz. Mert ne feledjük, hogy velünk az Isten! Emmánuel. Felidéződött bennem egy baptista gyerekdal, amely nagyjából erről szól:
Nem lesz egyedül a szívem többé. Glory, alleluja. Velem van az ég ura mindörökké. Glory, alleluja. Jézus, hajnalcsillag. Glory, alleluja, Jézus, hajnalcsillag. Glory, alleluja.
***
Zene.
Most nagyon lazára veszem. The  Golden Gate Quartet: Rock my Soul. Ringassa lelkemet
https://www.youtube.com/watch?v=FGjMNha2feo

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6016351540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása