Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.01.07. 02:34 emmausz

Hagymás bab

Ma ebédre hagymás babot főzött Tücsi Bud Spencer receptje alapján. Hozzáláttunk az evéshez, mint Bud és Terence (jelentem, nagyon ízletes). Kérdezem, melyikünk Bud Spencer és melyikünk Terence Hill? Egyik kövér volt, a másik sovány. Egyikük él, másikuk elhunyt. Más kérdés is akad. Rendben van, hogy Bud Spencer szerette a hagymás babot. Jó is az. De melyik Bud? Amelyik 125 kg-ról 175-re hízott, vagy amelyik 175-ről fogyott le 125-re. Nem mindegy, nagyon nem, mert én fogyni szeretnék. Már összeszámláltam a kcal értékeket. Belefér.
A szerelmes és a fotós
A szerelmes férfi rátalál a neki minden szempontból tetsző nőre. Feleségül veszi. Könnyű neki, mert a nő talál rá a neki minden szempontból tetsző férfira (legalábbis Kodály Z. így tudta).
Megházasodnak.
Eggyé lesznek.
Valami történik, ami általában roppant kellemes.
De hogy valójában mi?
A biológusok szerint az, hogy a kellemességen túl egyéb – fontosabb dolgok esnek. A pete (nem a nő) kiválaszt egy ondószálat (nem a férfi), és beengedi magába.
A férfi és a nő vár kilenc hónapot.
Aztán előhívják az újszülöttet.
Általában egészen más a picike, mint akit elképzelnek. Sokkal szebb, elképzelhetetlenül más, mint a házasfelek. Benne az egész rokonság – így vagy úgy. És az első tündéri mosoly az arcocskáján...
Nem is folytatom.
A fotós több-kevesebb céltudatossággal indul portyára. Kiválasztja az útjában előforduló témát. Ez lehet halszemoptikát kívánó, lehet makró, lehet zoom, lehet egy jellegzetes részlet, vagy egy harmonikus táj, esztétikus épület, csodás rajzolat, szép kontúr, sejtelmes ködös téma, tökéletes virág, hangsúlyos kontraszt, bármi. Megpróbálja nyugodtan tartani a kamerát (beton kéz, vagy állvány), s kattint. A többi a gép dolga (esetleg még a photoshopé). Vár, míg hazaér.
Elő sem kell hívnia a hagyományos módon, csak elektronikusan. Nincs más dolga, mint rácsodálkozni a gép képmezejében megjelent valóságdarabra. Lehet, hogy a kamera sokkal élesebben látta azt, amit a fotós csak sejtett. Lehet, hogy a gép egy plakát szövegét olvashatóan megjeleníti, amelyet a fotós alig látott.
Ezúttal először a fotós arcán jelenik meg a mosoly.
Másodszor is megjelenik, ha képe sokakat megörvendeztet, és erről pozitív visszajelzést küldenek a szerencsés paparazzónak.   
Ezt a témát se folytatom.
***
Háromkirályok. Gáspár, Menyhért, Boldizsár. Megyek visszafelé.
Boldizsár. Az asszír Baltazárból jön. Jelentése: Baal isten óvja életét. 
Menyhért. A héber Melchiorra hajaz. Jelentése: Királyi fény.
Gáspár: Talán perzsa eredetű. Jelentése: kincset megőrző. 
Láthatjuk, hogy nagyjából mesélő nevek.
Egy régi élményem Gergely Ákosról szól, aki gimnáziumi osztálytársam volt. Maklári Lajos, zenész, kémiatanár vezette a kórust. Egyszer tagtoborzást tartott.
- Gáspár, jössz énekkarra – mondja Ákosnak.
- Tanár úr, én Gergely vagyok.
- Nem baj Gáspár, akkor is jössz énekkarra. (Gáspár nevű fickó a párhuzamos osztályba járt.)
***
Zene.  Szívesen hallgattam fiatalkoromban a skót Donovant. Egyik szerzeményét mutatom itt. Egy szál gitárral adja elő.
https://www.youtube.com/watch?v=dRrjLkVaHK8               

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9916375706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása