Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.01.08. 02:36 emmausz

Mix

A tegnapi hagymás bab maradékát felfaltuk ma. Elég is volt ebédre. Úgy látszik, sok időnk van, mert 10-20 percig kerestük a neten, hogy hol lehet szalontüdőt kapni zsemlemorzsával (Baki. T. figyelmezhetett: zsemlegombóccal). Egyetlen helyen találtunk: egy üveg 33 dkg 3250 ft. Na, nem. Utoljára 26 ft-ért ettem a Dohány utcához közeli étteremben a Madách téren. Jó, kb. 40 éve. Levonták belőle a vállalati 5 ft-os bonomat.
Oltódzkodás.
Ha kinyitom a szememet és kinyitom a tévét is, biztos, hogy éppen oltanak valakit, akár reggel van, akár este vagy napközben. Már más is megjegyezte, hogy nem annyira esztétikus valami ez a téma, hogy folyton mutogassák. Nem vagyunk hülyék, elhisszük, hogy tövig kell nyomni a tűt a tűrő félbe, s nem szabad a merőlegestől eltérni, mint a franciáknál. „Csak merőlegesen hat.” Mondom Tücsinek: A sovány ember karjának a túloldalán jön ki a tű, és akkor végképp nem hat.
2021.
2021 a Szent József éve. 2021 Szent Jakab éve, 2021 az epikus túrák éve, 2021 a Szaturnusz éve, 2021 a Kalandvágyók éve, 2021 Kínában a Fehér Fém Bivaly éve, 2021 az önkéntesség éve, 2021 a vasút Eu.-i éve. Miket hagytam ki?
Január 7-én Attila, Rajmund, és Lúcián napja van.  Érdekes a naptárkészítők gyakorlata. Persze meg is értem őket. Legalább tízezer keresztnévből választhat a ma embere. Melyik naptárba férnének bele mind a Jótitól a Judárig, a Zsögöntől a Zsúborig, a Dzsesszikáról meg Dzseniferről nem is beszélve. Gondolom, már Jocky nap is van.
Tegnap nem véletlen, hogy lefotóztam a karácsonyfánkat. Szegény Nordmann-fenyőnk szétszáradt. Összeszorított ágakkal akadályozta meg, hogy a levelei lehulljanak. Leszedtük összes kitüntetését, jók lesznek legközelebb. A dolgavégezett fát Tücsi kiablakbólította. Én lent fogadtam, hogy senkinek ne essen a fejére se autójára, se másféle jószágára. Nyakon csíptem szegény ártatlant, és húztam magam után, mind a dacos gyereket egészen a gyűjtőpontig. Neki legyen mondva: nem bőgött.
Komoly könyvem van.
Halász Piusz O.Cist. Ilyeneket ír: „Az élet értelme abban áll, hogy értelmetlen azt mondani, hogy nincs semmi értelme.” (Niels Bohr)       
„Az ember a csodálatos világegyetemnek a csúcsa… Kérdés azonban, hogy ő maga már semmire se irányul? Fölötte már semmi sincsen?”
„Az egész világmindenség egyetlen rendezett egészet alkot, és benne minden mindennel összefügg.” (Ma láttam egy ökoszisztémát megvalósító őserdőről szóló filmet. Tényleg minden mindennel összefügg, és nem jó beleturkálni, mert borul az egyensúly, ami végzetes is lehet.)
Azt írja: „A tudomány a lét hétköznapi arcát, a művészet az ünnepi arcát pillantja meg. De van a világnak isteni arca is. A vallási inspiráció az örök szentet fedezi fel.
Bálványok: 1. Hatalom (vö. a hatalom szeretete, nem a szeretet hatalma). 2. Tudomány. A felvilágosodás hozta, hogy a krédóban a hiszek szó helyén ez a szó áll: tudok. 3. Technika. Carrel írja: „Folytonosan fogyasztania kell a gyár termékeit, hogy munkája legyen azoknak a gépeknek, amelyek rabszolgája lett az ember.” 4. Anyag. Az anyagelvű szerint a lélek is az anyag származéka, és akkor az ember a csúcs, fölötte már nincsen semmi. 5. Élvezet. A cselekedet erkölcsiségétól függetlenített és öncélú élvezet is bálvány. „Aki szégyen és gátlás nélkül kielégíti a test kívánságait, az nem vétkezik” – gondolja Gide.
Azonnal abbahagyom, hiszen ez csak egy poszt.   
***
Zene. Ellington: Caravan, itt Art Blakey and the Messengers         
https://www.youtube.com/watch?v=HDbgLJt50ss

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7916376960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása