Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.01.11. 03:05 emmausz

Hatvanhat, vagy amit akartok

Hatvanhat
Most vagyok hatvanhat éves. Csak azért nem járok óvodába, mert köhögést kapnék.
Csak azért élek, mert még nem haltam meg. Nem leszek öngyilkos, kivárom életem végét.
Közeleg amaz idő, mikor az ember a szemétől nem lát, a fülétől nem hall, a lábától nem jár, a kezétől nem fog.
Ekkor végleg befelé kell fordulni, belül sétálni, befelé figyelni. Csak a belső táj ne legyen barátságtalan.ֲ”
(Weöres Sándor)

Hetvenöt
Jubileumi év, ha úgy tetszik. A jubilálásról Szabó Magda esete merül fel bennem. Az írónő nagyon hosszú életet élt. Élete delén túl születésének kerek évfordulóin rendre kitüntették. Ez eleinte könnyű volt. De hát a legmagasabb kitüntetések birtokosának miféle újabb elismeréseket találjanak ki, ez volt a visszatérő kérdés. A másik, hogy az idős írónő vajon igényelte-e a hangos-rangos ünneplést? Talán igen, utóbb már talán nem. Ha megérem a 75-öt, nem vágyom semmiféle piedesztálra állni. Éppen megfelelő egy családi körben tartott csendes köszöntés, ahogy ez általában szokott lenni.      
Most megyek hetvenöt felé. Én se járok óvodába, rekedt a hangom enélkül is. Korom nem érdem, csak szerény teljesítmény. A szemem még lát komfortos (multifoki) szemüveggel, fülem még hall, adott hangtartományban, lábam itthon jár, mert nem akarok kimenni, ha nem muszáj, a kezem még erős… Azért a kopásokat is érzem. Befelé figyelve erősen zúg a fülem, befelé figyelve minden szívdobbanásomat hallom, befelé sétálok a szobába, majd kifelé az előszobába. A belső táj olyan, amilyen, ezért kiegészítem a külső táj szemlélésével. A két táj szereti egymást. Belsőm érzékelte ma a szépséges felhőket, a szomszéd kopasz fájáról téli almát szüretelő bácsit, a maszkos és maszktalan sétálókat, a kutyátlan és kutyás levegőzőket, a babakocsival cirkáló fiatalokat.
***  
Valaki szerint jön a világvége. Valaki más szerint (Pál), amikor elharapódzik a bűn, túlárad a kegyelem. Szerintem az szokott lenni, hogy egy csendes tömegben élő kegyelem tart egyensúlyt a temérdek rosszal. A jelen civilizáció nem éppen pozitív irányba tart, a mohóság meglehetősen általános. Mindenesetre Prohászkának van igaza. „Aki csak a maga fogalmához ragaszkodik, és nem fogadja el a másét, az olyan, mint akinek a nap hátulról süt, s így mindig a maga árnyékába lép. Nem lelkünk és énünk vetületeit akarjuk, hanem a közvetlen Fényt! Ezt add, Úr Jézus!... Ha a forrásnál ülök, nem turkálom föl iszapját, hanem belenézek s élvezem tisztaságát, s megtisztulok benne. Csendesítem a lelkemet.” (Soliloquia, 1924. január 1.) Még más vélemény szerint a világvége mindenkinek a halálakor jön el, hiszen kiesik az idő dimenzióból.      
***
Zene. Weöres: Csiribiri
https://www.youtube.com/watch?v=Tg8BgmEx_ro

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7416383788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása