Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.02.04. 17:37 emmausz

Kilencven

A nap hőse Szabó Feri, (P. Szabó Ferenc SJ) aki ma kilencven éves. Isten éltesse! A Napkút kiadó online írásokban emlékezik meg róla és szűkebb-bővebb miliőjével. A jezsuiták félórás videointerjúban tisztelegnek a Sodrás u. doyen-je előtt. Az Új Ember pedig következő, vasárnapi számában közöl vele készült interjút. Isten éltesse, ahogy nálunk felé mondják. Ad multos annos, ahogy a klerikusok körében ismert. Bon anniversaire, ahogy a francia fogalmaz.
Feri számos kéziratát olvastam, készítettem elő nyomdára. Régen volt. Legutóbbi könyvével ő maga lepett meg (Az Isteni Erőtérben). A vaskos (tanulmányt, emléket, eszmélődéseket, olvasónaplót tartalmazó) kötetben foglaltak azokra a másfél évtizedes történésekre emlékeztettek, amelyeknek magam is részese voltam. Örömmel gondoltam vissza a közös élményekre.
***
Tegnap megérkezett még két megrendelt Prokop-kötet. Így hatra emelkedett az általam még át nem olvasott köteteinek a száma. Egyszer talán, ha Isten is úgy akarja, még pótlom a Méhecske módra és a Pukkanó buborék vételével. Olvasom a Sziromszállingót, és olvasásra várnak: Innen-onnan találomra, Fügefám alól és az Igaz ember módra c. kötet. Hol nagyon lekötnek, hol kevésbé az új vagy olykor ismételt témák. Keresem benne a saját észjárásommal való hasonlóságot. Tetszik, hogy akad egy szókimondó klerikus, aki „érted haragszom”-módra kritizálja az eklézsiában előforduló nyűgöket. A korunknak megfelelő egyházi művészet ritka voltát, egyesek gőgjét, cifrálkodását stb…
Felmerülhet, hogy annyira kitűnő olvasmányok ezek? Vagy ugyan miért ragaszkodom az életmű teljes megismeréséhez?
Nincs jobb válaszom, minthogy ez az én formám, stílusom. Így olvastam végig Tömörkény összes novelláját, így Szabó Magda legtöbb könyvét, Bernáth Aurél írásait, Karinthy köteteit, Gárdonyi szép könyveit, de hűséges olvasója vagyok Deske virtuális naplójának, és még néhány blognak, amelyek nem biztos, hogy a legjobb magyar nyelvű blogok, de nekem tetszenek. 
Bevallom, hogy Mórának tartozom még azzal, hogy sok-sok kötetén átrágjam magamat.  Hogy tervemet megvalósíthassam, még elég hosszan kell élnem.
Én benne vagyok.
***
Ma Esztergályos Cecília egy tévéadásban megerősítette, hogy a konok fülzúgás nem halálos kór. Úgy fogalmazott, hogy miközben egy trafóház zúgásával él, a doktorok szerint kutya baja sincs. Persze nincs is, csak éppen úgy zúg a füle, mint aki egy trafóház mellett létezik. Az enyém pedig felerősített városi utcazajra emlékeztet. De rá se rántok. Különben is olykor abbamarad, hogy egy zenei frekvenciának adja át a stafétabotot.
Hajnali blogom előre hozva.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr116416062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása