Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.04.10. 09:20 emmausz

Egy perc az űr távlatából

Az ember járkál a lakásban, mint a ketrecbe zárt oroszlán, és a szakadatlan ismétlődés miatt kedvét veszti. Az emberben hol megsokasodnak a leírásra váró gondolatok, hol pedig cserbenhagyja grafomániájának a forrása – ötlethiányban szenved.
Mert már mindent elmondott,
mert néhány dolgot már kétszer is elmondott,
mert képtelen új élményeket felszívni, ha másért nem,
mert a helyben maradás megfosztja a különféle kihívásoktól, ha úgy tetszik, stresszhelyzetektől.     
És nem érti az ember, hogy miért olyan a kedélyállapota, mint amilyen.
Alig várja, hogy történjen valami: Boruljon be az ég, süssön ki a Nap, és tűzzön hétágra! Történjen már valami az utcában!
De nem.
Arra kell rájönnöm, hogy nem tartozom még magamnak se azzal, hogy naponta letermeljem a kötelező posztomat, és előrukkoljak néhány sosem látott fotófelvétellel. Bár a késztetés megvan bennem, hogy eleget tegyek ennek a kettősségnek (a napi új zeneszám megosztásáról már letettem). Megvallom, hogy az alkalmi ötlettelenség nem segít jókedvre.
Most csak egy fotó látványáról kívánok beszámolni. Az egyik űrszonda elég messze keveredett ahhoz, hogy a Földet az űr apró pontjának láttassa valahonnan, a Napnál is messzebbről. A légypaccnál sokkal kisebbnek mutatkozó Föld csak azért látszik, mert a sötét űrben megvilágítja a Nap. A képet látva még tódítottam is a Föld relatív nagyságának megítélésén, megjegyezve, hogy még messzebbről egyáltalán nem látszik a Föld, sőt a Nap sem. Az űr csaknem végtelen nagy tér.
Jó lenne, ha ez a kép minden közintézmény falán és minden otthonban látható volna, hogy tudatosuljon az emberben: mennyire hiábavaló minden görcsös ragaszkodása érdekeihez, elismertségéhez, véleményéhez, akaratához, menyire élet nélküliek a veszekedések, mennyire hiábavalók az egymásnak feszülések.
Hányszor emlegették az űrhajósok is, hogy a Kékbolygó fentről szép és egységes. Mindenféle gyilkos indulatoktól mentes, csendes és gyönyörű.
Nem kellene folyamatosan azon dolgoznunk, hogy minden ember számára az a hely lehessen, ahol emberi méltóságát egyaránt megélheti otthon és a közéletben?     
    

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7016496408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása