Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.05.21. 02:45 emmausz

Gondolatfoszlányok

Kosztolányi írja a következő mondatot Babitsnak levelében (1906. ápr. 3.) „Az újságírás undok egy dolog, annak a művészete, hogy az ember hashajtó nélkül is hasmenést idézzen elő.” Van benne valami. Bolhából elefántot, banális ügyből bombasztikust. Meghökkentőt, mert a lapot el kell adni, s ez csak akkor sikerülhet, ha az olvasó valami szenzációsnak mutatkozó szembesül.
Ez aztán csúsztatások, hamis felhorkanások felé tereli a publicista fantáziáját és főleg a tollát.
Nem véletlenül sopánkodik a szépíró, nyelvész, költő, újságíró Kosztolányi. Már akkor se sokan éltek meg az írói tevékenységükből. (Később Hemingway talán, akit szavanként egy pénzzel jutalmaztak az Öreg halász és a tenger c. munkája elismeréseképpen.) Ma a folyamat megfordult, s az író fizet a kiadónak, hogy jelentesse meg munkáját. A megélhetést a napilapokba írás biztosította jobbára.
***
Meglep Osvát Ernő, aki Az elégedetlenség könyvéből gondolatok, aforizmák azt írja, hogy „’Félművelt’? Csak félművelt van.” Van igazsága. Művelt a polihisztor. De vajon van-e ma polihisztor? Aligha.
Elég csak arra gondolni, hogy az utóbbi korokban a tudományos ismeretek, kutatások, publikációk száma oly mértékben megsokasodott, hogy nincs ember, aki mindezek értékes részét befogadni képes volna. Tehát a magát műveltnek tartó is ’félművelt’. Nem is lehet más. Esetleg negyedművelt.
De nemcsak Osvátnak van igaza, hanem nekem is, aki egyszer a következőket fogalmaztam meg:
A szakember kevés dologról sokat tud, a nagyon szakértő szakember a szinte semmiről mindent tud. Vele ellentétben menedzser sok mindenről, de keveset tud. A legmenőbb menedzserek szinte mindenről semmit se tudnak, vagy csak alig valamit.
***

HaIQ (Haiku)
Százas IQ rossz
IQ százötven – zseni
százas IQ rossz.
Nagyi
Nagyi IQ jó

nagyi IQ százötven
nagyi IQ jó
***
i=kis-i
I= nagy-i
***
Megérkeztek az új postaládák. Két betekintő lyuk található lemezajtajukon, de minden ládában ’benne honol a sötétség’. Ezért a vadonatúj ládánkba aranyszínű fóliát ragasztottunk. Tükör módon fénylik. Így azonnal látszik, ha nincs benne levél. Érdemes megcsinálni.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr10016567490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása