Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.06.29. 16:27 emmausz

Péterek és Pálok

Ha sorra veszem életemben felbukkanó Pétereket és Pálokat, igen sokan vannak, akik e nevekre hallgattak. Muszáj kiragadni találomra néhányat közülük, aki hirtelen megjelennek képzeletemben.
Péterek:
A közéletiek közül a KDNP színeiben feltűnő Harrach Péternél ragadok le. Gyerekkori barátom Zuglóból. Útjaink aztán fiatal felnőttként már eltérően alakultak. Kapcsolatunk felhőtlen maradt. Péter többször emlegette, örül, hogy testes valék, így nem kell behúznia különösebben saját pocakját előttem.
Varga Péter szintén régóta barát. De útjainkra mindmáig rálátunk, azaz tetszőleges sűrűséggel kapcsolatban maradtunk. Szokásosan így gratulál jeles napjaink alkalmából: Isten éltessen, amíg használni tud.  De hiszen… mondaná Tömörkény hőse, aki Mihály, s megvakarná a fejét.
Élünk, ameddig az Isten is úgy akarja. Vagy azért, mert használni tud, vagy azért, mert tetszik neki, hogy a földön élünk.
A piaristák egyike elöl volt Péter. A jóságos földrajztanárunk, Péter Mihály.
Osztálytársaim közül Kiss Péter, orvos lett, majd mint mindnyájan, nyugdíjas.
Szabó Péterből kettő is akadt. Füles SzP, feltűnő fülei miatt, ha jól emlékszem, és Szabó Péter -rozoga. Mindkettőt magyartanárunk tisztelte meg állandó jelzővel. A rozogát néha ismét Szabónak is titulálta, mivel osztályt ismételvén csöppent közénk.
Esterházy Péter író többször megfordult helyi eklézsiánkban, én húsvétok alkalmával láttam őt több alkalommal. Egyszer kórházban is találkozott pillantásunk, máskor a szigligeti strandon jelent meg, amikor én is.
Szentmihályi Szabó Péterrel kollégák voltunk a rádió kuratóriumában.
Nemeshegyi Péter jezsuitát publicistaként ismertem meg Máriabesnyőn. Nem gondoltam, hogy utóbb munkatársak leszünk. Pedig így hozta sorsom. Még sok Péter fordult elő életemben, mégis lapoznom illik, mert hát nem marad hely a Páloknak.
Pálok:
Pali bácsi pedellus volt az általános iskolában. Kedvelt szófordulata így szólt: Ki volt az a marha…? S aktuális csínyekhez illeszkedett a mondata folytatása. Pl. aki kiöntötte a tintát a padlóra, aki leverte a folyosó lámpakörtéjét, aki…  
A Regnum Pali bá-ja, Konzili Pál talán már fiatal férfiként is bá volt. Van ilyen. Kispapnak indult, a Regnumban csoportja volt. Rendszeresen vezetett kirándulásokat, mindnyájunk példaképe volt. Sziklamászással is foglalkozott. Szerette mindenki.
A piarista osztálytársam elöl volt Pál, helyesebben Pálos. Őt magyartanárunk nevezte Palinak. Isten nyugosztalja őt is, meg közös tanárunkat is.
Megemlítem még a jól tanuló Soltész Palit, aki szintén osztálytársam volt. Bátyja az államtitkár S. Miklósnak.   
Szintén elöl Pál a pap Pál Ferenc. Közismertebb nevén a Pálferi. Korábban magasugró, később pszichológus, még később pap lett. Máig nagyon népszerű az előadássorozataiból készült megannyi könyv.  
Az Antall-kormány idején kollégám volt Rosdy Pali. Széles látókörű idegen nyelveket beszélő intelligens úriember.
Látható, hogy palikban és Palikban sem volt hiány (akadt vagy egy paklira való) ismeretségi körömben. Ha regényt írnék, folytatnám a Péterekről és Pálokról szóló megemlékezést, akik tudvalévő, hogy jól meg férnek a naptárban.
Itt viszont vége!
Mi mást is kívánhatnék, minthogy Isten éltesse az élőket és ugyanő nyugosztalja az elhunytakat!     
 



 
   

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr616608266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meg nem értett 2021.06.30. 09:07:06

"Élünk, ameddig az Isten is úgy akarja. Vagy azért, mert használni tud, vagy azért, mert tetszik neki, hogy a földön élünk." Vajon Isten mért akarna "használni " minket? Úgy is kérdezhetném,hogy Istent mért úgy képzeljük el,mint egy olyan lényt,aki használja az embert? Talán azért,mert magunkból indulunk ki,hisz mi mindent használunk és minket is használnak. A használat egyik módja az elvárás. Elvárunk másoktól és magunktól valamit. Istenre úgy tekintünk mint egy korabeli kiskirályra,aki használ és elvár dolgokat az alattvalóitól. Istennek nem engedjük meg azt,hogy csak egyszerűen Isten legyen. Méghozzá azért nem,mert mi "használni" szeretnénk Istent. Használni ha kell valami,használni,hogy alátámasszuk igazunkat,stb.

"Szintén elöl Pál a pap Pál Ferenc. Közismertebb nevén a Pálferi." Belőle több kellene,sokkal több.
süti beállítások módosítása