Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.08.05. 03:28 emmausz

Mitől zakatol a vonat?

Mitől zakatol a vonat? (Ez a szellemesség 2008 óta ismerős azoknak, akik ismerik.)
Ahhoz, hogy erre a kérdésre válaszolni tudjunk, meg kell vizsgálnunk a vonatot.
Miből is áll a vonat? Van egy mozdony és van sok kocsi (vagy csak egy). Namármost.
A mozdony ugyanúgy zakatol, mint a vagonok, így elég csak a vagonokat vizsgálnunk.
Ha megnézzük a kocsikat, akkor ugye mindegyik egyforma a zakatolás szempontjából, így elég egy kocsit megnézni.
Miből is áll egy vagon? Van egy felső (utas vagy rakodó) rész és van az alsó rész, azaz az alváz.
A felső rész ugye nem zakatol, tehát ezt el is feledhetjük, elegendő az alsó részt vizsgálni.
Az alsó rész felépítését tekintve áll egy alvázból és a kerekekből. Az alváz ugye megint nem zakatol, tehát elég megnézni a kerekeket.
Kerékből is van azonban egy vagon alatt négy pár, amelyek mindegyike egyformán viselkedik zakatolás szempontjából, tehát elég megnéznünk egyetlen párt.
Egy pár kerék felépítését nézzük meg!
Áll magából a két kerékből és van a tengely. A tengely viszont nem zakatol, tehát elhanyagolható. Marad két darab kerék, ami viszont megint teljesen egyforma, így az egyiket elhagyhatjuk. Nézzük meg a kereket! Lám köralakú! A kör területét úgy számítjuk ki, hogy r a négyzeten szorozva pi-vel. A képletből a pi=3,14, ami nem zakatol. Az r az a sugár, ami állandó, így megint csak nem zakatol. Mi maradt meg? Hát a NÉGYZET! És ahogy gördül ez a négyzet egyik oldaláról a másikra, na, attól zakatol a vonat kereke!
Amiért elővettem, annak az az oka, hogy van nekem egy bőrkarosszékem, egy irodai forgófotel, mellyel kiválóan lehet hintázni is, vagy segítségével amerikai mód az asztalra tenni lábunkat. Ám a nyomorult rövid idő elteltével nyikorogni kezdett. Végigvehetném a részeit egyesével, kizárva azokat az alkotóelemeket, amelyek biztosan nem nyikorognak. De egyáltalán nem biztos, hogy rájönnék a nyikorgás valódi okára, és ráfognám egy nem létező kabócára, hogy a csőben elbújva létezik s igen zavarja, ha hintázni kezdek, s nyikorog-zakatol fűrésztelepet utánoz kifejezve azon vágyát, miszerint hagyjam abba a hintázást.

***
„És ez még nem minden” – hallom belső hallásommal a reklámügynök szemtelen szövegét. …Tényleg nem minden, mert ki a megmondhatója, hogy frontbetörés alkalmával mitől fáj a fejem és, mitől kalimpál össze-vissza a szívem?
Mivel nem vagyok szívgyógyász, arra tippelek, hogy ha megszüntetni nem is tudom a belső káoszt, csillapítani igen. Nagyon sok folyadékkal, citromfű teával, a szokásos gyógyszereimmel mérsékelhető a zűrzavar.
***
Most, hogy kiírtam magamból, megoldhatatlan problémáimat, hátradűlök a csoda-forgófotelemben, mire persze azonnal nyikorogni kezd.    
Szegény szomszédaink!

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8716649408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása