Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.09.28. 17:03 emmausz

Hány órát ülhetek naponta?

Születésnapomra kaptam egy órát, amely számon kéri, mennyit sétáltam, mennyit mutat a pulzusom, és napjában többször figyelmeztet, hogy már megint ülök. (Éjszaka is felébresztett: Már megint ülsz! Pedig feküdtem.) Ám születésnapomra kaptam számos jó könyvet is, és ugye, meglehetősen furcsa dolog állva olvasgatni… Még ha pulpitusom volna …, de így…
Most pl. Konok Tamás Emlékkövek c. önéletrajzi munkáját falom. Úgy kellett felállnom, amikor a kötet felén túljutottam. Az idős festőművész oly korban élt, amikor én is, meg felmenőim is. Jókora részt szentel az ötvenes éveknek, amikor is olyan hírességekkel hozta össze sorsa, akiket ismerek, szeretek, némelyikükkel találkoztam is. Csak sorolok neveket: Kodály, Weöres és Károlyi Amy, Vujicsics, Bernáth Aurél, Kokas Ignác, Pernye András, Lipták Gábor és Paula, a felesége, Domanovszky, Füst Milán, Weiner Leó, Bálint Endre, Borsos Miklós, Szabó Lőrinc, és így tovább.
Különös érzékenységgel ábrázolja azokat a malőröket, amelyek nemhogy hátráltatták kibontakozásában, hanem előmozdították karrierjét.
Konok T. jó elbeszélőképességgel és kitűnő humorral, valamint kiváló emlékezőtehetséggel megáldott szerző, aki részletes leírásokkal örvendezteti meg olvasóit, láttatja a régi történéseket. Időről időre bedob egy-egy poént, ami még érdekesebbé teszi mondókáját.
Ezekből idézek néhányat:  
Egy krémesboltba betér Würtz Ádám és Csohány Kálmán. Kérnek 40 krémest. Majd egyre sokasodó érdeklődő tekintetek előtt hozzálátnak a betermelésükhöz. Csohány győz 21:19-re, bár elszédülve hagyja el a csatateret.
***
Idéz egy lengyel előadót, aki azzal aratott sikert, hogy megjegyezte: Minden európai kultúrnyelven a papír neve – papír, kivéve az oroszt. Náluk bumága.
***
Az ötvenes években politikai viccekért öt évet lehetett kapni. Mégis terjedtek széltében-hosszában. Ilyen: Az angol alkotmány neve: Magna Charta, a szovjeté Hanta Charta, a magyaré meg…?
A franc akarta. (Ez volt az a sztálini alkotmány, amelyet felváltott az ellenzék által annyit kifogásolt Alaptörvény.)
Még sokáig folytathatnám a derűs megjegyzéseket, de az eddig leírtak egyikét sem mertem szó szerint megidézni, mert úgy látszik szigorodott a copyright. Ebbe a könyvbe is beleírták (immár a végére): Engedély nélkül semmilyen formában nem másolható!                      
Ez a kitétel kétélű fegyver. Vagy megveszed a könyvet, mert van rá 3900 Ft-od, vagy nem, mert nincs, és mert reklámja sincs. Ha idézhetem szabadon, esélyt kap a kötet, hogy sokan vágyódjanak megismerésére.
A kérdés nyitott: Mi jobb, ha megidézheti bárki, vagy ha nem?
Hadd emlékeztessek arra, hogy könyvkereskedők engedményeket kínálnak azoknak, akik az általuk olvasott kötetet ismertetik.
***
Elgondolkoztatott egy pszichológus, aki a vele készített rádióinterjúban felvetette, hogy aki napi két órát okostelefonjának nézegetésével tölt, az a sírkövére ráírathatja: „Hat évet töltöttem el életemben azzal, hogy a telefonomat nézegettem.” Mindjárt ajánl is egy egyszerű trükköt, amely a telefoninformációk nézésének a kísértését redukálja. Azt ajánlja, hogy váltsunk fekete-fehér képernyőre, a színhiány csökkenteni fogja érdeklődésünket.
- Van már okos telefon, okos óra, csak még okos nagypapa is kellene – jegyeztem meg unokáimnak.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5616703038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása