Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.10.22. 14:31 emmausz

Hátralevő életem első napja

Amilyen változatosságot mutatnak ma a felhők, mást se kéne tennem, mint egész nap fotózni őket. Persze nem teszem.
Amilyen színpompásak a fák, egész nap mást se kellene tennem, mint lekapni őket változatosságukban.
Amilyen érdekes fordulatokat vet az általam olvasott Móra-kötet, mást se kellene tennem, mint idézgetni egyik kitételétől a másikig.  Ezúttal kicsit meg is teszem, mert a szögedi tájszólás még csak rendben volna, de ő selypes unokájának a bájával megtetézi. No, ilyet még nem olvastam a magyar szerzők között.
Felnőttekét igen: „Utánam, Beske, szólt Sárközi, a cigány, és megkalapálta a lovát. (Mezítláb ülte meg, nem volt sarkantyúja se.)” in: GG.: Egri csillagok .
Mark Twain írásából (Huckleberry Finn) egy fordítás: „Tatád maga se tuggya, mit akar. Eccer asziszi gyün, másszor asziszi, marad.”
Móra unokája szájából veszi ki a szót: „alighanem gyalog mönt, apapám. Be akartam mönni hozzád pengőért… Apapa, mondok neköd valamit. Lefestöm innen ezt a cégtáblát, tetszik tudni, ződbe jutott az üzlet. A konyhában beszélte a szömélyzet, kéröm.”
Én mög egész nap rejtvényt fejthetnék, de nem teszöm, mert ha teszöm azt, mind mögfejteném őköt, nem maradna más napra sömmi.
Mi a szösz?
Sok Mórát olvasva magam is szögedivé leszök, s úgy beszélök, mint a szögedi Centrum Áruház vezetője annak idején, aki azzal dicsekedett, hogy náluk van fölszömszödési (sic!) szolgáltatás is. Bizonyára szemfelszedést akart mondani, miként a Móra-unoka is a ződbe jutást keverte a csődbe jutással.
Ma M. unoka, aki szorgalmasan veszi magába a magyar nyelvet, minőségi ugrás előtt áll. Táncházba indul este. Ezzel a honi életérzésnek újabb fokozatára lép. Zene és karakteres mozgás a hazai kultúra szerves részei. Remélem, hogy nyitott lesz rá. Minden rezdülés számít, és abban reménykedem, hogy idehaza csupa pozitív hatást él meg, ami egyébként nonszensz.
Elhatározta azt is, hogy egy este felmegy a Várba teleholdkor, hogy éjszakai felvételeket készítsen a fővárosról, a Dunáról.
Dicsérem az eszét.    
         

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1416732230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása