Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.11.01. 15:05 emmausz

Mindenszentek

A mai ünnepi mise olvasmánya Szent János leveléből való: „Nézzétek, mekkora szeretettel van irántunk az Atya: Isten gyermekeinek hívnak minket, és azok is vagyunk. Azért nem ismer minket a világ, mert őt sem ismeri. Szeretteim, most Isten gyermekei vagyunk, de még nem nyilvánvaló, hogy mik leszünk. Azt tudjuk, hogy ha megjelenik, hozzá leszünk hasonlók, mert látni fogjuk, amint van. És mindenki, aki így remél benne, megszentelődik, ahogyan szent ő is.”
Kell még valami felvilágosítás?
Nem.
Általában nem kedvelem a litániákat, mert valahogy nem a korunk életritmusára és nem a ma nyelvén íródtak. Ha a Mindenszentek litániáját lamentálják, mégis valamiféle ünnepi hangulat fog el. Az énekesek hosszan és méltósággal sorolják a kanonizált szentek neveit, akik közül soknak ismerem az életét. S rendre válaszolják a hívek: Könyörögj(etek) érettünk!
Van ebben valami időtlen, van ebben valami lelki kapocs, az élők a holtakhoz, a leendő üdvözültek a garantáltan jó helyen lévőkhöz. A múlt és jelen az immanens és a transzcendens adnak találkozót egymásnak. Egyedül azok nincsenek jelen, akik ezután fognak születni, szentté lenni.
S. kérdezi, milyen szentet szeretünk? Válaszom ez volna: Azok a szentek állnak hozzám közel, akikről nemcsak szuperlatívuszokat olvasok. Hanem akiknek megmutatják esendőségüket is amellett, hogy kiválóságaikról is értesülünk. Mire gondolok? Karol Wojtyla visszaemlékezéseiben megemlít egy kínos incidenst. Történt, hogy egy zsákfalu plébánosát, jó barátját kereste fel, s addig-addig beszélgettek, míg csak el nem ment az utolsó busz is. Így Karol kiállt az országútra stoppolni. Közben nagy zuhé kerekedett. Wojtyla hosszasan állt, amikor egy katonai teherautó megállt mellette. Kiszólt a belügyis sofőr: Ugye, maga békepap? Az ázott pap rábólintott, mert szerette volna, ha felveszik. Nem ez történt. A sofőr rákiáltott: Ha maga békepap, akkor csak ázzon itt tovább is. Azzal elhajtott.
Lám, az egyszeri botlás nem fektette kétvállra a későbbi pápát.  Ma Szent II. János Pálként tiszteljük.
Róla mondtam magam is halála idején a tévé előtt ülve. Ez az ember szent. Subito sanctus.  
       
   
  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7716741774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása